Островът под Аспаруховия мост става нова икономическа зона

 

„Икономическа зона Острова“ ще привлича инвеститори във Варна. Първи стъпки за това бяха направени с подписване на меморандум за сътрудничество между Община Варна, държавната фирма „Националната компания индустриални зони“ ЕАД, и „Транзитна търговска зона“ АД. В документа подписи положиха кметът на Варна Иван Портних, изпълнителните директори на НКИЗ Стефан Стайков и Антоанета Барес, и Юлиян Гендов, председателят на ТТЗ. „Целта е да обединим усилия като стратегически партньори за развитие на „Индустриална зона Острова“, като използваме потенциала на Варна – шестте университета, научните институти, географските дадености, отличната логистика – пристанището, жп инфраструктурата, летището, автомагистрала „Хемус“. Имаме отлични възможности за привличане на инвеститори и отваряне на нови работни места. Убеден съм, че това е пътят за успех – бизнесът ще получава в максимална степен гаранции за своите инвестиции във Варна и региона, бързо обслужване във всяка една стъпка от инвестиционния процес“, каза кметът Иван Портних.
„Индустриалната зона Острова“ ще обхване терени около 350 дка – общинска, държавна и частна собственост, които се намират се в западната част на южната промишлена зона във Варна. „Обединението със сигурност ще даде възможност за по-бързо решаване на някои проблеми, например, преместване на далекопровода, който минава над единия от каналите, свързващ морето с езерото, и е пречка за някои кораби да стигат до пристанище Варна-запад, коментира кметът. Инвестициите в инфраструктура ще бъдат съобразени с новите предизвикателства и ще бъдат в плюс и за всички предприятия на острова.
„Вярвам, че ще създадем много добър модел, с който ще привличаме инвеститори и ще направим една дългосрочна визия за развитието на региона“, каза Стефан Стайков. Той допълни, че държавната фирма вече успешно партнира с общините Русе, Видин, Свиленград. „От няколко месеца основен акционер в „Транзитна търговска зона“ са националната компания и мога да кажа, че за пръв път ние имаме партньор, с който нещата се променят в положителна посока“, каза Юлиян Гендов. Той сподели, че през последните две години има ясна подкрепа за развитието на зоната и от страна на общинската власт.
„Икономическа зона Острова“ е втори подобен проект, иницииран от Община Варна. Скоро кметът Иван Портних подписа меморандум с кметовете на общините Аксаково, Девня и Белослав за създаване на „Зона за иновации и развитие Варна“. Тя ще развива териториите около Варненското езеро, използвайки потенциала на четирите общини – кадри, логистика, терени.

Фото Live.Varna.bg