Оставаме с една автогара

 

Всички автобуси от и за Варна ще спират на автогарата на бул. „Вл. Варненчик“ 158. Тя ще бъде начална, междинна или крайна спирка по маршрута на всички автобусни линии от областната и републиканската транспортна схема. Това гласуваха на заседание миналата седмица членовете на ПК „Транспорт“ към Общински съвет – Варна.
Автогара юг (по-известна като частната автогара) бе съборена в началото на ноември. Тя бе един от многото обекти, които трябваше да бъдат премахнати заради строителството на новата част на бул. „Васил Левски“. Това наложи всички автобуси, обслужвани досега на автогара юг, да бъдат прехвърлени на другата автогара, която остава единствената на територията на град Варна. На заседанието стана ясно, че най-вероятно ще бъдат направени корекции в разписанието на някои от линиите.
Съветници одобриха също разширение на транспортната схема на Община Варна, в която беше включена и автобусна линия №409. Автобусите се движат по маршрута Аксаково –Златни пясъци, като 33 от спирките са на територията на Община Варна, а осем – в Община Аксаково. Тази линия е единствената транспортна връзка от Летище Варна до курортните комплекси Златни пясъци и Св. Константин и Елена.
Автобус №409 досега се обслужваше от „Транстриумф Холдинг“ АД от квотата на Община Варна, но договорът с частния превозвач изтече през октомври тази година. За Община Аксаково фирмата е „Делтакар“ ООД.
Една от темите, които съветниците обсъдиха, бе липсата на надписи на български език върху автоматите за продажба на билети за градски транспорт. Членовете на комисията решиха да изпратят писмо до общинското предприятие „Транспорт и автоматизирана система за регулиране на уличното движение“ (ТАСРУД) с искане за поставяне на такива надписи съгласно Наредбата за рекламната дейност на територията на Община Варна. В нея е записано, че всички текстове в областта на външната реклама, надписите, информационно-указателните табели и съобщенията трябва задължително да се изписват на български език.
Съветниците бяха запознати и с подписка от жители на местностите Ракитника и Прибой, които искат да се намали цената на билета на 1 лв. Членовете на комисията възложиха на директора на „Градски транспорт“ да направи подробен анализ как евентуална корекция в цената ще се отрази финансово на дружеството, който той да представи на предстоящото заседание на Общински съвет – Варна.