Осветиха нов параклис в дом „Гергана“

От миналата седмица обитателите на Дома за възрастни хора „Гергана” във Варна имат нов параклис. Варненският и Великопреславски митрополит Йоан лично освети мястото за молитви. То е създадено по молба на живеещите в дома, след като старият параклис беше превърнат с стая за охрана през 2012-а. Тогава промяната беше продиктувана от предприетите засилени мерки за охрана, наложени след атентата на летището в Сарафово.

17 - Paraklis 1
По молба на възрастните хора и с одобрението на управата на дома се направиха постъпки пред Варненска и Великопреславска св. митрополия и Община Варна за откриване на нов параклис в сградата. През 2015 г. беше определено помещение и беше направен ремонт за приспособяването му за параклис.
Откриването на параклиса  е част от съвместната програма на Варненска и Великопреславска св. митрополия и Община Варна за запознаване на възрастните хора с традиционните православни ценности, която продължава вече три години. В рамките на тази програма всяка сряда група християни от енорията към морски храм „Св. Николай Чудотворец” посещават възрастните хора от 10,30 до 11,30 часа. Срещите преминават като диалог по текущи въпроси от живота на възрастните хора и беседа по теми, свързани с предстоящите църковни празници. През постите с възрастните хора се срещат свещеници, които ги подготвят за изповед и причастие.