Орлин Павлов и „Тутурутка“ пяха за фен на „Черно море“

 

 

Още 20 000 евро са необходими за операцията на Иван Здравков

32-02

Орлин Павлов и „Тутурутка“ бяха най-големите звезди в благотворителния концерт за варненеца Иван Здравков в зала „Конгресна” на двореца. Както „Народно дело Седмицата” писа, приятели на фена на футболния Черно море организират кампания с цел набиране на средства за животоспасяваща операция на Иван в Хановер. Интервенцията ще струва 50 000 евро.

Благодарим на Орлин, на „Тутурутка“ и всички други изпълнители, че се озоваха на поканата и пяха безвъзмездно за една хуманна кауза. Оптимисти сме, че след като има такива достойни българи, ще съберем сумата и Иван ще продължи да се радва на живота”, каза за „Народно дело” организаторът на кампанията Светлозар Минов. Той разкри, че само от концерта са събрали за Иван 5000 евро, а общата сума до момента е 30 000 евро.

Кампанията стартира на 6 юли с три дарителски сметки на банки. В тях до края на октомври са постъпили 16 000 евро. „Само за 16 дни през ноември добавихме още 14 000 евро. Благодарим на вашия вестник и petel.bg, тъй като след публикациите ви на Иван се обадиха хора от всички краища на света – щата Далас в САЩ, Норвегия, Лондон, Швейцария, Германия, и му преведоха пари по сметка”, допълни Минов.

Историята

 

Иван Здравков е на 41 години. Бил е капитан на кораб, но след като се разболява, работи като администратор на хотел и на други места. Женен е, има две дъщери на 11 и 6 години.

Фен е на футболните Черно море и ЦСКА, както и на националния отбор по волейбол.

Народно дело Седмицата” вече информира, че преди година на Иван е поставена диагноза доброкачествено новообразувание шваном (антони тип В). Претърпява две операции в УНГ клиника на УМБАЛ „Царица Йоанна”, но туморът отново рецидивира. УНГ специалистите насочват Иван към неврохирурзите, тъй като туморът вече е от тяхната компетенция.

Иван прави консултации във всички болнични заведения в страната, където би могла да се извърши такава операция, но среща едно и също мнение: операцията е сложна и рискова за инвалидизиране. Тогава Иван научава за Международния институт по неврология (INI) в Хановер и изпраща документите си за становище.

От института потвърждават, че лекуват такъв тип тумори и предлагат операция на стойност 50 000 евро. INI Хановер не работи с формуляр за планирано лечение S2 и по тази причина Иван не може да кандидатства за финансиране на лечението от НЗОК.