Оригинална табела охранява детска площадка

Вандализмът е сериозен проблем за Варна. В последно време в града се появяват нови съоръжения, които обаче бързо се чупят, изтръгват или просто изчезват. Обновените площадки за игра на деца са най-силният „магнит“ за хулиганите. В тъмните часове на денонощието там често се събират компании, които оставят доста видими следи от присъствието си.
Осигуряването на охрана за всеки такъв обект е на практика невъзможно и би струвало твърде скъпо. Така опазването на площадките е оставено на отговорността на гражданите.
Любопитна табела в градинката до Медицинския университет във Варна предупреждава хората какво не бива да правят на мястото, което е предназначено за деца. Читатели на „Народно дело Седмицата“ ни обърнаха внимание на нея.
Оригиналното предупреждение може да бъде поставено на много места в морския град. Въпросът е обаче дали от него ще има ефект върху хулиганите, или табелата ще бъде първото, което ще предизвика яростта им, коментират граждани.

6 - Ploshtadka1
След като снимки на предупреждението се появиха в социалните мрежи и информационния  сайт Petel.bg, мнозина одобриха инициативата. Според някои варненци обаче табелата няма да реши проблемите. Някои призовават самите родители да са по-бдителни, защото люлките и пързалките често се чупят от самите деца, и по-точно от по-големите ученици.
„Относно чистотата, дори и на майките не им прави впечатление в много случаи. Неведнъж съм била свидетел на купища фасовете, семки и пр. около площадката, които родителите хвърлят. Не разбират ли, че децата не са ограничени и ходят и пипат навсякъде? А какво да очакваме от наркомани и тийнейджъри, които ползват тези места за сбирки?“, написа варненка.
„Трябва да има общински COT, с ясно обявен телефонен номер, на който гражданите да се обаждат при нарушение. При сигнал незабавно да се реагира и да се задържат нарушителите, като им се налага глоба. При второ провинение – още по-голяма глоба и обществено полезен труд“, предлага друг гражданин.