Операта създава конкурс за диригенти на името на Маестро Борислав Иванов

Театрално-музикален продуцентски център Варна – Държавна опера Варна учредява международен конкурс за млади диригенти „Маестро Борислав Иванов“. Първото издание на конкурса вероятно ще бъде през 2023 г., когато варненският оперен театър закръгля 75-годишния си юбилей. Това обяви Даниела Димова, директор на Театрално-музикален продуцентски център Варна. Тя използва съобщението за създаването на конкурса, за да сподели своите впечатления от големият варненски музикант, който напусна този свят на 22 януари. Ето какво разказа Димова:

„Маестро Борислав Иванов живя дълго и пълноценно. На 5 декември м.г., малко повече от месец и половина преди кончината му, той беше на работа, гледахме заедно представление. Нямаше репетиция, особено генерална репетиция или премиера на операта, на която да не присъства. Следеше пряко творческия процес и израстването на оперните колективи – оркестъра, солистите, хора, даваше насоки за работа. През последните години ни беше особено ценен именно с тези свои методически указания. Всички черпехме от богатия му творчески и житейски опит.

Маестро Борислав Иванов притежаваше завидна енергия, затова и достигна невероятните 70 сезона на диригентския пулт. Доайен на българските диригенти с най-много изяви в чужбина, той е дирижирал над 4500 спектакъла на 4 континента, от тях 2500 спектакъла и концерти в България и 2000 концерти и спектакли по света. Това е една невероятна творческа биография, за която той бе удостоен с големи български и международни признания. Много искаше да получи и орден „Стара планина“, най-високата българска държавна награда. Тя му бе присъдена през ноември, но за съжаление не доживя отличието да му бъде връчено лично от президента на България Румен Радев.

Разбира се, най-голямата награда за един творец са аплодисментите и любовта на публиката, които Маестро Борислав Иванов получи в изобилие на 9 август м.г., когато чествахме в препълнения Летен театър неговия 90-годишен юбилей с концерт, дирижиран от самия него и от трима негови възпитаници – Светослав Борисов, Стефан Бояджиев и Кръстан Настев.  Поднасяме още едно признание към нашия Маестро“.

Кметът на Варна Иван Портних изпрати съболезнователен адрес до близките на доайена на българското диригентско съсловие – Маестро Борислав Иванов, дългогодишен диригент, директор, артистичен директор и консултант на Държавна опера Варна. „Губим един творец, живял до последния си дъх на сцената. Съвсем скоро – през август 2021 г., чествахме неговата 90-годишнина и уникалните 70 години на сцената, с прояви тук във Варна, в София и в Пловдив! Маестро Борислав Иванов ще бъде запомнен с високия си професионализъм в концертите и спектаклите на Държавна опера Варна, със своята ангажираност и осъществени прекрасни идеи в Международния музикален фестивал „Варненско лято“. Високо оценявам неговия принос за развитието на културата във Варна, на Варненската опера и на фестивала в България и по света. Сбогом, Маестро! Благодарим ти!“, се казва в съболезнователния адрес.