Олимпийският шампион Янко Русев: Заглавие – Варна, дай жилище на Христо Христов!

 

Подзаглавие – Знакови спортни хора уважиха приема, който ОСК „ЖСК-Спартак” даде за световния шампион по вдигане на тежести
Олимпийският и петкратен световен и европейски шампион по вдигане на тежести Янко Русев обяви в прав текст какво трябва да направи Варна за световния шампион за кадети Христо Христов.
„Нека отидем всички спортни личности при кмета на общината и да отправим молба към него да даде жилище на Христо, за да се подготвя спокойно и реализира огромния си талант и потенциал в близките години”, заяви Русев. За същото призова и световният шампион за юноши до 21 години Йордан Демирев. „Аз също имах качества за нещо голямо при мъжете, но ме оставиха на улицата, особено след контузията. Това не трябва да се повтори с Ицо, който е бъдещето на българското вдигане на тежести”, каза просълзен Демирев.
Двамата направиха изявленията по време на приема, който ОСК „ЖСК-Спартак” даде на своя шампион Христо Христов в ултрамодерно варненско заведение.
Както „Народно дело Седмицата” писа, 16-годишният деветокласник в Спортно училище „Георги Бенковски” стана световен шампион в Тайланд в категория до 94 кг, като спечели общо три златни медала, тъй като завърши първи и в двете движения. Година по-рано талантът на „Титан”, който е и майстор на спорта, бе взел и европейска титла за кадети.
Изисканото тържество бе уважено от знакови спортни хора във Варна и България. Сред тях бяха олимпийският световен и европейски шампион по бокс Ивайло Маринов и трикратният европейски шампион и олимпийски вицешампион по борба Иван Янков. Президентът на „Титан” Радостин Димитров, шефовете на ОСК „ЖСК-Спартак” и ССК „Черно море” Иван Иванов и Бончо Бонев, директорът на Спортно училище „Георги Бенковски” Евелина Янчева и зам.-кметовете на „Младост” и „Одесос” Евгени Дянков и Атанас Христов също бяха сред гостите. Христо получи много подаръци, като най-оригиналният бе на Йордан Демирев. Той зарадва шампиона с огромен транспарант с първата реакция на Ицо след световната титла в Банкок, а Евгени Дянков обеща на Христо, че ще го подпомагат финансово занапред.
В разгара на веселбата личният треньор на варненското дете-чудо Живко Николов събра аплодисменти с думите: „Уважаеми гости, благодарим ви, че ни уважихте. Пак ще ви съберем по такъв повод и през следващата година.”
Както Петел писа, през 2018 година Христо Христов ще участва на европейското първенство в Естония и младежката олимпиада в Буенос Айрес.
Иначе в шампионската вечер душата на компанията бе бащата на Христо – Димитър Димитров. Бившият щангист разкри как е победил навремето три пъти Стефан Ботев, а после разказа разпалено забавни случки с поколения големи наши щангисти.

След 9 години

Заглавие – Хандбалистите на „Локо” връщат титлата във Варна

Хандбалистите на „Локомотив” са амбицирани да върнат шампионската титла на България във Варна след пауза от 9 години. В спор за трофея те ще срещнат най-вероятно „Добруджа”, като в серията се играе до две победи от три мача. Първият е на 13 или 16 май, вторият – на 20 май, а евентуалният трети – на 27 май.
Както се очакваше, след като спечели всичките си 18 срещи в редовния сезон, „Локо” се класира без проблем и за финалния плейоф.
Варненци взеха две леки победи над „Пирин” (Гоце Делчев) с 28:19 и 31:18 в “Спортпалас” и надделяха в 1/2-финалната серия с 2:0.
„Рутинни успехи, предвид разликата в класите. Развоят на двубоите ми даде възможност да пусна всички състезатели в игра. Вече се настройваме за здравия финал, вероятно с „Добруджа”. Уверени сме в силите и възможностите си, знаем че финалните битки нямат да имат нищо общо с досегашните мачове, но момчетата са наясно какво трябва да направят, за да постигнем дубъл”, заяви за „Народно дело Седмицата” треньорът на „Локомотив” Никола Карастоянов.