Окончателно решение на държавата: Няма да има магистрала „Черно море“

Аутобанът ще струва 1 млрд. лева, а сумата е непосилна

Трилентов път ще свързва Варна и Бургас, а не автомагистрала „Черно море“. Това каза Лиляна Павлова на блиц контрола на заседание на регионалната комисия, съобщи през миналата  седмица „24 часа“. Тя обясни, че аутобанът ще излезе около 1 млрд. лв., а инвеститор и европейски средства няма. По тази причина усилията на министерството били насочени към разширяване на съществуващия път.
Участъкът между Варна и Бургас ще бъде разширен и ще бъдат направени обходи, за да се осигури безконфликтно движение, каза министърът. От Бургас до Слънчев бряг движението ще е четирилентово, а от там през Бяла, Обзор и до Варна ще има трилентово преминаване.
На финалната права е процедурата за избор на изпълнител за обхода на Поморие. Следващата седмица ще бъде обявена тръжната процедура за обхода на Ахелой, който е най-тежкият участък от направлението Слънчев бряг–Бургас. Приоритетни направления са АМ „Хемус“, София–Калотина, Русе–Велико Търново и тунелът под Шипка, доизграждане на софийското околовръстно, каза Павлова.