Одобриха стратегия за физкултурата

 

Стратегия за развитие на физическото възпитание и спорта на територията на община Варна одобриха съветниците от ПК „Младежки дейности и спорт“. Документът с акцент върху ученическия спорт е разработен за срок от 5 години. Целта е да се установи дали е работещ, съобщиха от дирекция „Спорт“ към Община Варна. Стратегията, която може да разгледате ТУК, трябва да бъде одобрена и от Общинския съвет.

По време на заседанието бе съобщено, че с кметска заповед дворовете към общинските училища ще бъдат отключени вечер и през почивните дни. По информация на дирекция „Спорт“ новите спортни площадки, които бяха изградени в някои варненски училища, се ползват средно от между 60 и 100 деца всеки ден.

Друга точка в дневния ред на заседанието бе разглеждане на отчет на дейността на Сдружение „Варна – Европейска младежка столица“. Изтъкнато бе, че през годината са реализирани 128 проекта, като един от най-успешните от тях е социалната чайна. Изчисления за ползите за града от младежката столица тепърва ще се правят. Предстои изготвянето на два доклада – през 2018 и 2020 г., които ще покажат ефекта в краткосрочен и дългосрочен план. Като запомнящо се събитие през 2017 г. бе откроено посещението на европейския комисар по образованието, културата, младежта и спорта Тибор Наврачич във Варна, а критики бяха отправени по отношение на комуникационната стратегия IMG_20171113_150458

По време на заседанието бе съобщено, че в периода 14-17 декември делегации от градове носители на титлата „Европейска младежка столица“ ще посетят Варна. На 15 декември ще се състои церемонията по предаването на символичния ключ на Европейската младежка столица на португалския Кашкаиш, носител на титлата за 2018 г.