Одисеята на Марешки – от „Осанна“ до „Разпни го“

10-mar

Безспорно бизнесменът Веселин Марешки е една от най-колоритните фигури във недотам веселия есенен пейзаж във Варна.
Мнозина се учудиха, че вечният кандидат за кмет този път сякаш изчезна от хоризонта, като не участва пряко в изборната битка.
Но се излъгаха… Той отново се появи с гръм и трясък.
Шумотевицата около него се свързваше с две наистина знакови за града ни събития. Сривът на цените на горивата и делото срещу него за побой и рекет.
Варна не спечели приза „Най-добрият град за живеене“, но определено може да се нарече най-добрия за зареждане на гориво. В момента морската столица е единственият град в България, в който дизелът е 1,71 лв./л, бензин А95 – 1,77 лв./л, автогаз – 0,76 лв./л. В средата на октомври създадената от Веселин Марешки бензиностанция доведе до драстичното намаляване цените на горивата във Варна.
За сравнение, само ден преди отварянето на бензиностанцията цената на бензин А100 бе с 55 ст. повече, дизелът – с 41 ст., а газта – с 0,22 лв. за литър.
До такава разлика се стигна след ожесточена битка между отделните производители и доставчици. В началото се включиха малки търговци, които свалиха цените повече, но впоследствие в играта влязоха и едни от старите „вълци”, като „ЛУКойл“, ОМW, „Ромпетрол“ и др.
Защо до момента това не се случваше и купувахме гориво на толкова високи цени?
Нека погледнем малко по-икономически. На теория пазарът на горивата е свободен пазар. Тоест цените се определят на база търсене и предлагане, посредством клиент и производител. Именно от това се възползва и Марешки, който поради наличието на свободен пазар не подлежи на санкция от държавните регулатори и може да навлезе на пазара с цени каквито той реши, било то и дъмпингови. Дали това ще повлияе на общото равнище на цените, обаче зависи от конкурентите. Ако те не бяха влезли в „битката“, всъщност единствената евтина бензиностанция щеше да остане на фармацевтичния бос.
На практика, обаче, нещата не стоят точно така. Всъщност пазарът на горивата си е чист олигопол, тоест цената им зависи от малко на брой конкуриращи се фирми, които са водещите на пазара. При такава ситуация решенията на една от фирмите силно влияят на решенията и на другите. Всяка от тях би искала да стане монополист, но конкуренцията на другите не ѝ позволява. Ако един  от участниците намали цените, например, потребители биха се ориентирали към него. Останалите производители би следвало и те да намаляват цените. Оттам обаче печалбата на всички ще е по-малка. Затова в олигополите фирмите не се конкурират ценово, те правят друго- обикновено се получава негласно споразумение за общо ниво на цените, така че да не се ощетяват помежду си. Такава форма на олигопол се нарича картел. В него договарящите се страни определят общо ниво на производството, което би осигурявало добра печалба на всички. Това устно споразумение обаче няма как да се докаже и се следва теорията за свободен пазар, тъй като олигополите се считат за нежелателни. При тях се повишава рискът от ценови споразумения между компаниите, което накърнява интересите на потребителите, на което всъщност сме свидетели от години.

Къде в момента е най-евтиното гориво във Варна?

10-mar310-mar2

След като цените падаха буквално на всеки час, варненци вече наистина са объркани къде може да намерят гориво на най-ниски цени. Противно на всеобщото мнение, бензиностанцията „Марешки“ не е най-евтината. В момента най-изгодни са цените на една от големите вериги.
На въпроса дали Марешки цели той да предлага най-ниските цени за зареждане, отговори по-скоро като политик в стил Робин Худ, отколкото като бизнесмен: „Не, целта не е ние да предлагаме най-евтиното гориво. Идеята беше да смъкнем цените на пазара като цяло, докато станат едни разумни и приемливи стойности“. Той обясни, че причината да създаде евтина бензиностанция е, че иска фирмените му коли да зареждат на по-ниски цени. По пример на аптеките му, той е очаквал, че това ще се отрази и на целия пазар като цяло. Дали след подбиването на цените другите бензиностанции работят на печалба или загуба, е въпрос, по който те не искат да дават информация.
Относно това защо една и съща верига работи с различни цени в отделните квартали, от ръководството на OMW отговориха така: „Цените на бензина и на останалите горива се влияят от ценовите равнища на горивата на международните пазари и от различни фактори, като местни акцизи, такси и данъци, а също така и от специфичните особености на българския пазар, включително и локалната конкуренция. Това може да доведе до вариации при цените на дребно на горивата, предлагани в различните обекти на OMW.
Едно е сигурно, в момента варненските шофьори са най-щастливите в цяла България. Пред евтините бензиностанции е пълно с опашки от чакащи да заредят. Пълно е и с водачи от близките градове – Търговище, Шумен, Добрич. Хората са толкова изненадани и невярващи, че това ще продължи дълго, че ходят с 10-литрови туби за вода да си купят гориво на ниски цени. Марешки планира нови обекти в София и Пловдив.

От колонката за бензин на съдебната скамейка

10-mar4

Отварянето на бензиностанцията не е единственото събитие около персоната Марешки
Припомняме, че в момента тече следствено дело срещу него. Той е обвинен за нанесен удар в лицето на общинския съветник Костадин Костадинов, както и за рекет над Асен Миланов, собственик на пицария “Ред Хот”, продължил повече от месец (от октомври до средата на ноември 2014 г.).
Цялата история започва около Красимира Колева, която също е обвинена за рекет над Асен Миланов. Заедно с вече бившия си съпруг Тони Димитров направила фирма, която след време купила две заведения – едното на ул. „Роза“, а другото на ул. „Студентска“ 6. Земята и сградата на това на ул. „Студентска“ били собственост на Веселин Марешки. Колева и Димитров започнали да го отдават под наем, като по-късно наемател станал Асен Миланов, който успешно започнал бизнеса с пицарията „Ред Хот“. През 2010 г. взаимоотношенията между двамата съпрузи толкова се влошили, че започнали да се съдят. В крайна сметка след много перипетии съдружието на Колева било прекратено и тя вече нямала права нито над двете заведения, нито над наемите от тях. Въпреки това тя продължавала да се представя като съсобственик. Опитвала да си възстанови привилегиите, но тъй като не успявала да се справи сама, потърсила помощта на хора от ъндърграунда, а след като те й отказали, потърсила за помощ бизнесмена Веселин Марешки, на когото дължала пари. Обръщайки се за помощ към варненския бизнесмен, тя предложила да склонят Миланов да дава наема на нея, а не на бившия й съпруг, а пък тя ще може да върне борча си към аптечния бос.

10-mar-kostadinov-sad
Според държавното обвинение Марешки се съгласил и платил 25 000 лева на двама мъже от ъндърграунда – Веселин Жеков и Бранимир Костадинов, да притиснат Миланов и да го „убедят“ да си дава наема на него. В онзи момент младият мъж плащал за двете заведения – на ул. „Роза“ и на ул. „Студентска“, 5000 лева. Аптечният бос се срещнал с ресторантьора и му казал, че заведенията са негови, затова и наемите вече трябва да се плащат на него. Разговорът не дал необходимия резултат. Затова Марешки отново потърсил за съдействие Жеков.
След нова серия от позвънявания и натиск, Миланов и Марешки се срещнали за втори път. „Ти ползваш моите заведения, а не ми плащаш наема! Ще направя всичко възможно тези заведения да не работят!“, заканил се аптечният бос. Напрежението нараствало. „Ще ми плащаш не по 5000 лева на месец, а по 10 000 лева, защото ми дължиш пари и за терасата, която си направил върху земята ми“, добавил още Марешки. Миланов поискал документи за собственост, но аптечният бос в отговор се заканил, че ще разруши пицарията.
През това време бизнесът на Миланов процъфтявал, затова поискал позволение от собственика за допълнителна конструкция с тента, за да се разшири.
Марешки и Колева решили да премахнат изградената тераса към заведението. За тази задача се обърнали към фирмата, която е правила тентата. На място отишъл екип за демонтаж и работата започнала. Минути по-късно пристигнал и Миланов. Между него и Марешки възникнал спор, пристигнала и полиция, която съставила предупредителни протоколи. На няколко пъти аптечният бос тръгвал и се връщал, и в крайна сметка, като разбрал, че няма да се стигне до демонтаж, започнал да звъни по телефона, за да предизвика проверки в заведението, с което да попречи на дейността му. Речено – сторено. Но и Миланов не останал безучастен – подал в полицията жалба срещу Марешки. През това време Колева си спомнила за едно старо пълномощно, което има у дома, и с негова помощ подала искане за спиране тока в заведението. Независимо че в заведението имало клиенти, техниците от компанията спрели тока. Първоначално Миланов помислил, че е станала някаква авария, но бързо разбрал, че се касае за поредния саботаж от страна на Марешки. Обадил се на Димитров за проблема, който поискал от Енергото да възстановят електрозахранването, но когато техниците пристигнали в пицарията, ги посрещнал Марешки. Казал им, че няма да ги пусне в стаичката с елтаблото, тъй като е негова собственост. На място дошла полиция. Униформените обаче нямало как да осигурят достъп на техниците. Те на свой ред обяснили, че няма как да възстановят тока, ако не им бъде осигурен достъп до таблото. Самият бизнесмен се обърнал към Миланов с думите: „Няма да ти пусна тока, защото това ще означава, че си ме победил. Ако ти ме победиш, всеки в България ще си мисли, че може да ме победи”.

Панаирът се разраснал неимоверно

На следващия ден панаирът станал още по-голям. Собственикът на „Ред хот” потърсил помощ от общинския съветник Костадин Костадинов, който вечерта на 15 октомври пристигнал на ул. „Студентска“, за да види какво се случва. Марешки също бил там. Аптечният бос извадил мобилния си и започнал да снима Костадинов. Общинският съветник решил да направи същото. Аптечният бос обаче се обърнал с гръб. В този момент Костадинов вдигнал телефона си на нивото на очите, Марешки рязко се обърнал към него и го ударил с юмрук в лицето. Аптечният бос бил прибран във Второ РПУ. В това време пострадалият отишъл за преглед в болницата, като по-късно бил настанен в отделението по неврология. През това време Димитров успял да възстанови електричеството на заведението. Миланов трябвало да изхвърли всички продукти от кухнята, тъй като качеството им било компрометирано.

Развръзката – багери започнали да рушат, а сервитьорките помислили, че е земетръс

Марешки и Колева замислили нов план. Решили да съборят терасата максимално бързо и с възможно най-големи щети. Аптечният бос лично се заел с организацията на атаката – намерил си багер, камион, работници и дори извикал охрана от Пловдив. Уречената дата била 15 ноември сутринта. Багерът трябвало да нанесе максимална щета, като събори козирката, а работниците трябвало да разбият с чукове остъклението и дограмата, дори и плочките пред заведението. Когато багерът и работниците започнали, персоналът на заведението бил вътре. Хората се уплашили, помислили, че има земетресение, но като видели работниците с чукове, повикали полиция.
Колева се обадила на Марешки, за да му каже, че „работата“ е добре свършена. По-късно обаче той разбрал, че въпреки усилията, заведението продължава да работи. Това вече го вбесило. Обвинил Колева, че нищо не е направено. При опит да се оправдае с работниците, той й отвърнал: „Ти лично трябваше да седнеш в багера и да рушиш!“
Експертите изчислиха, че нанесените имуществени щети са за 14 838 лева. Освен това Миланов е предявил граждански иск за 40 000 лева за нанесените му неимуществени вреди.

Марешки: Делото и бензинът нямат нищо общо

Отварянето на бензиностанцията по чиста случайност се случи дни преди делото на Марешки. „Това няма нищо общо с делото. Бензиностанцията трябваше да отвори още през август, но се забавихме със строителството“, отговори той. Какъв ще е крайният резултат от ценовата битка и ще останат ли наистина дългосрочно цените на горивата толкова ниски, може само да гадаем.
Щом един-единствен обект може да разбие за дни картел в такава индустрия като горивата, дали това не е възможно и в други браншове, като енергетика, хранително-вкусовия бранш, тютюнопроизводство и т.н.
Предстои да видим.