Огънят погълна част от историята: Изгоря варненската къща на Йордан Йовков

 

Рано сутринта на 27 август е възникнал пожар в къщата, в която великият български писател Йордан Йовков е написал повестта си „Жетварят“. Постройката се намира във Варна на ул. „Георги Живков“ 11. За огненото бедствие в старата къща съобщиха първо свидетели във „Фейсбук“. Пожарът вероятно е избухнал от неправилно боравене с открит огън, пише Moreto.net, позовавайки се пресцентъра на МВР във Варна.

„Пламъците погълнаха дома, където е живял Йордан Йовков и е написал повестта «Жетварят». Дали някой нарочно е теглил кибрита на отпадъците вътре, дали някой пиян клошар е палил огън, или някой, след като си е изпил сутрешното кафе, е захвърлил неизгасения си фас през балкона, та така е станала белята – оставям на експертите от пожарната да се произнесат, аз нямам такава компетентност. Самият пушек от пожара се виждаше чак от мястото срещу спирката на автобус 14 на Колхозния пазар (посока „Владиславово“).Сега вероятно за да не стане беля някъде из останките от къщата, като се разтика работата с този пожар, ще изравнят всичко с булдозери, а след някоя друга година ще гледаме как се издига някоя нова кооперация на това място. Сами ние не ценим каквото имаме, но винаги надничаме в чуждото“, това написа във Фейсбук варненецът Борис Ангелов, който публикува във Фейсбук снимки от пожара.

На следващия ден от пресцентъра на ОД МВР – Варна, съобщиха, че продължава разследването за причината за пожара. Съмнения, че в него има нещо съмнително, изразиха много хора. Причината е, че само няколко дни по-рано в медиите разпространиха информацията за окаяното състояние на историческата постройка.

Въпреки че сградата се намира на централна улица, дворът й се е превърнал в сметище. В къщата през 1919 година Йордан Йовков написва знаменитата си повест „Жетварят“, написа електронното издание Новини.бг.

В повестта Йовков описва отношението на селянина към земята и труда. Сто години по-късно, красивото някога дворче, в което е намирал вдъхновение, е превърнато в бунище, в което всеки хвърля отпадъци, добави сайтът.

Известният писател е живял година под наем, след като бяга от окупираната след Първата световна война родна Добруджа. В наши дни сградата е частна собственост, а от няколко години е необитаема. За честванията на рождения ден на писателя беше предвидено на мястото да бъде поставена нова паметна плоча. От общината съобщиха също, че паметна плоча за Йовков се предвижда и на улица „Братя Миладинови“, където той също е живял известно време.

Фото: Борис Ангелов