Обявиха новата общинска програма за управление на собствеността

Близо 4,4 млн. лв. очаква да получи през тази година община Варна от сделки с недвижимо имущество, които са нейна собственост. За продажба ще бъдат обявени 27 общински жилища и 74 имота, три от които са на площ между 5 и близо 7 дка в квартал „Възраждане“. Това става ясно от проекта на годишната програма  за управление и разпореждане с имоти, която е публикувана като проектодокумент на сайта на общината. Заложените в него приходи са общо над 10,3 млн. лв., съобщи Дарик.
Близо 2 млн. лв. се очакват от наеми, включително и от плажове държавна собственост. Общинската администрация възнамерява да обяви процедури за отдаване под наем на 40 земеделски парцела и 28 помещения, офиси и магазини. Планираната сума от държавни концесии е 1,5 млн. лв., а от общински – 300 хил. лв.
Заложените в проекта разходи са 2 млн. лв., от които 1,6 млн. ще отидат за отчуждаване на частни парцели. Обезщетения ще получат собствениците на имотите, попадащи в трасетата на булевардите „Сливница“ и „Цар Освободител“, на улиците „Ана Феликсова“, „Атанас Москов“, „Ал. Рачински“, „Флора“, както и на терени, попадащи в разширението на гробищния парк в село Тополи.
Община Варна възнамерява да открие процедури за придобиване на 5 имота, които са държавна или частна собственост. Това са историческото ядро на Морската градина, 7 дка в местността Салатанат до „Пикадили парк“, общо 42 дка в района на цирковата площадка и 2,5 дка паркинг под Аспарухов мост.

Фото Дарик