Обявиха журито на фестивала “Златна роза” 2016

От 19 до 25 септември Варна ще бъде отново домакин на един от най-важните форуми на нашето кино – фестивалът на българския игрален филм „Златната роза“. Тази година и пълнометражните и късометражните продукции, представени в конкурсната програма на 34-ото издание на фестивала, ще бъдат оценявани от едно жури. Петчленният състав на журито включва изявени професионалисти от областта на киното.

17 - Petar Dundakov

ПЕТЪР ДУНДАКОВ е композитор. Понастоящем работи в областта на съвременната класическа и джаз музика. Участник е в международни проекти в Холандия, Литва, Испания и Австрия. Автор е на музиката към редица филми, между които “Коридор 8”, “Ана Блуме”, “Баща”, “Любов и инженерство”, “Мечта по Запада” и др., селектирани и получили признание на престижни фестивали като Берлин, Ротердам, Трайбека – Ню Йорк, Лайпциг, Карлови Вари и др.

17 - borislav kolev

БОРИСЛАВ КОЛЕВ присъства в българското кино като журналист, критик, сценарист и режисьор. Автор е на книгата „Горчиво кино“. Режисьор на филмите „Стоичков“, „Салто мортале“, „Коледа“, „Окото на Минотавъра“.

Дамата в журито е ТЕОДОРА ДУХОВНИКОВА. Тя завършва НАТФИЗ през 2002 г. в класа на проф. Снежина Танковска и Андрей Баташов. Играе на сцените на театър „София“, театър „Сълза и смях“, Театър „199“. От 2005 г. е част от трупата на Народния театър „Иван Вазов“. Снима в телевизионни филми за BBC и RAI 1, в редица чуждестранни и български филми и сериали, като „Под прикритие“, „Прогноза“, „Събирач на трупове“ и др. Поредната й роля е във филма „Вездесъщият“ на Илиан Джевелеков.

17 - stefan ivanov

СТЕФАН ИВАНОВ е оператор, познат и търсен в цял свят. В над 25-годишната си кариера е работил по игрални, телевизионни, документални филми и реклами. Завършва НАТФИЗ през 1982 година. Сред филмите, които е заснел като оператор, са игралните “Бягащи кучета“, “Любовното лято на един льохман“, “Приятелите на Емилия“ на Людмил Тодоров, “Нещо във въздуха“ на Петър Попзлатев, “Генеалогия на едно престъпление“ на Раул Руис (“Сребърна мечка” в Берлин, 1997), “Версенжеторикс“ на Жак Дорфман, “Досието Петров” на Георги Балабанов. От средата на 90-те години живее в Канада, но запазва близката си връзка с България и все още редовно работи тук.

17 - kamen kalev

Председателят на журито КАМЕН КАЛЕВ е режисьор, продуцент и сценарист. Дебютният му филм “Източни пиеси” (2009) е селектиран в Кан, носи му много награди и е оценен от публика и критика като честен, красив и рядко правдив филм. Вторият му филм “Островът” (2011), който също е селектиран в Кан, поражда противоречиви отзиви и утвърждава Камен Калев като смел творец, който надскача собствените си граници. Третият му игрален филм “С лице надолу” (2015) му носи наградата за режисура от миналогодишното издание на фестивала “Златна роза” наред с много други.