Общинският съвет одобри купуването първите електробуси

Общинският съвет реши да се отпуснат близо 3 млн. лева за първите електробуси във Варна. Средствата ще бъдат осигурени като заемообразно финансиране на “Градски транспорт“ за заплащане на данък добавена стойност, дължим по договор за доставка на нови електрически автобуси и зарядни станции за тях. 60 екологични автобуса – 40 солови и 20 съчленени, и зарядните устройства за тях ще бъдат купени за нуждите на общинския превозвач във Варна. Проектът е финансиран по Оперативна програма “Околна среда 2014-2020 г.“.

“Градски транспорт“ вече подписа договора за соловите автобуси, а съвсем скоро предстои сключване на контракта и за съчленените ековозила, съобщиха от пресслужбата на местния парламент. Двата договора са на обща стойност 78 844 632  лв. с ДДС, но съгласно правилата и условията на ОП “Околна среда“ данък добавена стойност върху цената на договорите е непризнат разход. Затова партньорите по проекта – Община Варна и “Градски транспорт“ ЕАД, са длъжни да осигурят финансовия ресурс за него, който е в общ размер от 13 140 772 лв.

Съветниците решиха заемообразното финансиране да бъде според необходимостта от предстоящи плащания. Размерът на първото плащане за ДДС е в размер на 2 956 188,80 лв.

Друго решение на последното заседание беше да се удължи срокът за усвояване на заема, отпуснат за мащабен ремонт във варненския зоопарк, какъвто не е правен от 1961 г. За реконструкцията и обновяването на зоокъта Фондът за градско развитие за Северна България предостави инвестиционен кредит в размер на 1,2 млн. лева. Част от средствата бяха инвестирани в сектор “Хищници“ и лъвчетата и тигрицата вече имат обновени домове.

Предстои обновяване на местообитанията на вълците и средноголемите котки. Проектите вече са одобрени, има положителни становища от Националния институт за недвижимо културно наследство и МРРБ и сега предстои избор на изпълнители. Поради естеството на провежданите процедури, времето за тяхното приключване, както и последващото изпълнение на ремонтните дейности, беше решено срокът за усвояване на средствата по заема да бъде удължен до 31 декември 2022 г.