Общинският съвет във Варна проведе сесия само за минути

Варненският Общински съвет се събра буквално за минути миналата седмица, за да вземе спешно решение, свързано с проблемна детска градина във кв. „Виница“. За да се гарантира животът и здравето на стоте деца, които се обучават в централния корпус на сградата, който е напукан, групите им се местят в Дома за медико-социални грижи в същия квартал. Той предоставя за целта цял етаж. Местният парламент се събра, за да одобри безвъзмездното ползване на държавния имот от общинското заведение, а окончателното решение предстои да бъде взето от правителството.

10-sesija1
Конструкцията на най-старата част от пристроената преди три години детска градина „Иглика“ е пропукана и всеки ден пукнатината се увеличава, обясни Лилия Христова, шеф на дирекция „Образование и младежки дейности“ към община Варна. Тя допълни, че за момента причината за пропукването не е съвсем ясна. Направени са вече изследвания за наличие на подпочвени води, които са характерни за този район от Варна. Пукнатини в тази част от сградата на детската градина във „Виница“ е имало и преди няколко години, като тогава проблемът е бил решен с изливане на бетон.
Извънредното заседание на общинския съвет само с една точка от дневния ред приключи без някой от общинските съветници да вземе думата за мнение или предложение. Кога ще има редовна сесия засега е трудно да се каже, тъй като през август почти нямаше заседания на комисиите към местния парламент и очакващите решение въпроси не са придвижени за окончателно гласуване.