Общината ще се справя през 2017-а без нови кредити

Веселин Златков

Община Варна няма да тегли нови кредити пред 2017-а, а бюджетът й за следващата година в размер от 260 700 000 млн. лв. се базира повече на местни приходи, отколкото на държавни средства. Това стана ясно на публичното представяне на финансовата програма. То  се проведе в един от работните дни между Коледа и Нова година. Кметът на общината Иван Портних не присъства на обсъждането и бюджетът по традиция беше представен от заместника му Пейчо Пейчев.

4-5-bjudzhet-1
Според Пейчев, с новия бюджет Варна не само ще запази темпа на обновяване и развитие от последните години, но и ще го ускори. Сред приоритетите на общината за 2017-а на първо място са тези, които са свързани с титлата Европейска младежка столица. Това е една от причините бюджетът да нараства със 17 млн. лв. спрямо първоначалната стойност на този за 2016-а.
От коментарите, които направи заместникът на кмета Портних, стана ясно, че общината вижда в това, че използва предимно собствени, а не държавни средства, за да покрие нуждите си, добър знак за нейната стабилност. Не е ясно обаче дали по този начин трябва да гледаме и на факта, че местната  власт за поредна година ще дофинансира със собствени средства държавни дейности. Това ще й струва над 8,6 млн. лв. от собствените й приходи.

Европейска младежка столица – това е основния приоритет

Съвсем логично, в годината, в  която сме Европейска младежка столица, парите за образование и младежки дейности за следващата година ще са с 8 млн. повече, над 2,5 млн. ще е увеличението на средствата за здравеопазване. През 2017-а общината ще вложи 18 млн. лв. собствени средства в уличната мрежа на Варна.
Част от по-мащабните ремонти са: ул. „Студентска“; реконструкция на ул. „Анна Феликсова“ и кръстовището на бул. „Цар Освободител“; южното обслужващо платно на бул. „Левски“ – между бул. „Сливница“ и „Вл. Варненчик“;  пътна автомобилна рампа на АМ „Хемус“ – качване от бул. „Ат. Москов“; реконструкция на ул. „Ал. Рачински“ в участъка от бул. „Съборни“ до ул. „Ген. Колев; спортна площадка „Галата“; благоустрояване на парк „Възраждане“ – II етап, и др., уточнява „Дарик“.

4-5-bjudzhet-3
Предвидени са средства за запазване на важни социални придобивки – 7,8 млн. лв. за автобусните карти на пенсионери; компенсиране цената на карти на учащи се от Тополи, Константиново, Казашко, Звездица и Каменар, кк Златни пясъци, Св. Константин, Черноморец и Боровец; намаление цените на ученически карти в чертите на града; превоз на трудноподвижни лица със специализирани микробуси; абонаментни карти за пътуване на преференциални цени по една линия за лица над 18 г. до 64 г., с определена трайно намалена работоспособност от 50 % до 100 % без чужда помощ, за лица над 18 г. с определена трайно намалена работоспособност от 91 % до 100 % с чужда помощ, с постоянен адрес на територията на община Варна и за техните придружители и др.
По-интересните дейности, които ще финансира местната власт със собствени средства, са:
изграждане на система за видеонаблюдение в 12 детски ясли; изграждане на система за платено паркиране; нови повдигнати пешеходни пътеки; видеонаблюдение в градския транспорт; машина за обработка на градските дървета срещу вредители; нови оградени площадки за контейнерите за смет.

Слаб интерес на гражданите към дебата за парите им

За съжаление, малцина граждани дойдоха в зала „Пленарна“, за да чуят как общината смята да изразходва техните данъци. Интересен момент в дискусията беше участието на общинската съветничка Юлияна Боева (ГЕРБ), която взе думата не в качеството на председател на стопанската комисия към местния парламент, а като гражданин. Като член на обществения съвет на Първа ЕГ, тя поиска общината изцяло, а не частично да финансира изграждането на нова актова зала на училището, както е записано в бюджета. Тя получи отговор, че предложението й ще бъде подложено на обсъждане. Възможно е да бъде и прието, ако тя успее да убеди съпартийците си, че е това е необходимо.
Чрез свой представител граждани от ул. „Букет“ в „Изгрев“ пък поискаха общината да асфалтира улицата им, след като преди време те сами са си изградили канализацията, която ще влезе в активите на общината. Зам.-кметът по инфраструктурата Христо Иванов обаче им отговори, че това не е приоритет на местната власт, освен ако живеещите на улицата не решат да отстъпят части от имотите си безвъзмездно. Иначе общината нямала средства да ги обезщети и да направи нова регулация на улицата през 2017-а.
Бюджетът за 2017 г. на Община Варна ще бъде променен с окончателния размер на преходния остатък и преходните обекти след приключване на финансовата 2016 г. и изготвяне на годишния отчет на общината за 2016 г.