Общината ще разкрие нова социална услуга за хората с болестта на Алцхаймер

Община Варна предвижда през следващата година да разкрие нова социална услуга, насочена към хората с болестта на Алцхаймер, която да обхваща първоначално 25 души. За целта в общинския бюджет се предвижда да бъдат заложени 118 000 лв. Това съобщи зам.-кметът Коста Базитов по време на конференция на тема „Европейски практики за подкрепа и развитие на услуги за хора с деменция и Алцхаймер”, организирана от Фондация „Състрадание Алцхаймер България“ и Община Варна.
Инициативата се провежда в рамките на световната кампания „Месец, посветен на борба с болестта на Алцхаймер”. Тази година събитията минават под мотото „Не забравяйте за мен”, като целта е да се окуражават хората да се научат да забелязват симптомите на деменциятa, както и да не забравят близките си, които живеят с това заболяване, каза Живка Тишева, председател на фондацията.
В конференцията участваха представители на Община Варна, неправителствени организации, близки на семейства с болни от Алцхаймер, представители на социални институции. По данни на Световната Алцхаймер организация 50 – 75% от хората с деменция са и с болест на Алцхаймер, като над 65 г. 1 от всеки 20-и човек развива деменция, а над 80 г. – 1 на всеки 5. В България повече от 100 хиляди души са с деменция. В последните години възрастта на болните значително пада – под 65 г., като за нея няма социални, икономически и географски граници, обясниха експерти.