Общината ще „пие една студена вода“ от басейна за над 20 бона

Веселин  Златков

Община Варна ще събира със съдебен изпълнител неплатени наеми от кафе-сладкарницата на Плувен комплекс „Приморски“. Цялата сума, която местната власт трябва да прибере в бюджета си, надхвърля 20 000 лв. Има само една „малка“ подробност – фирмата „Джаки 83“, с която общината е имала договор, вече се нарича „Калиопа – 83“. Нейният собственик пък е 80-годишна жена. Въпреки юридически изрядната процедура, общинските съветници са доста скептични дали в крайна сметка сумата реално ще бъде изплатена.
Няколко съветници от комисията „Собственост и стопанство“ призоваха случаят да не бъде потулван и да се потърси кой представител на кметската администрация е конкретно виновен за създалата се ситуация. Съветникът Григор Григоров („Реформатори и патриоти“) подчерта, че негова собствена проверка е показала, че фирма „Джаки 83“ още от 2011-а е декларирала загуби, при това от над 100 хил. лв. Той поиска общината задължително да проверява какво е състоянието на частните дружества, с които работи. „Най-малко на някой ще му светне лампичката, че няма как да си получим наема от фирма, която регистрира загуби.
Христо Атанасов (ЗНС „Ал. Стамболийски“) пък добави, че през 2012-2014 година никой не е търсил отговорност за неплатените наеми. Той добави, че и след това са били нужни още две години, за да се стигне до издаването на изпълнителен лист.
Междувременно община Варна тръгна да търси нов наемател на въпросната кафе-сладкарница на басейн „Приморски“. Дали новият наемател ще спазва задълженията си така, както предният, зависи от контрола на администрацията, която до голяма степен е същата, като преди.