Общината се срина в класацията по прозрачност на управлението

 

 

Община Варна не намира място сред водещите по прозрачност на управлението български общини. Тя се срива до 60 място по прозрачност, а през 2018 година е била в десятката, сочи  проучване на Програма Достъп до Информация (ПДИ), цитирано от „За истината“. Проучването е направено в периода 22 февруари – 12 април 2019 г.

Прегледани и оценени са интернет страниците на административни структури на изпълнителната власт на централно, териториално и местно ниво, публично правни субекти и независими органи на власт.

Нивото на прозрачност през 2019 г. е оценено с точки по 119 индикатора за първостепенните разпоредители с бюджет, по 133 индикатора за общините и 96 индикатора за териториалните звена на централните органи на власт.  За първа година Програма достъп до информация е изпратила предварително резултатите на всяка от проучените институции за обратна връзка, а постъпилите коментари са отразени в проучването, уточняват от ПДИ.

Десетте най-открито работещи български общини са Търговище, Белоградчик, Челопеч, Девня, Банско, Разград, Белослав, Долна Митрополия, Добрич и Златоград. От десетката изпаднаха Общините Троян, Алфатар, Габрово, Благоевград, Плевен и Варна, които бяха сред най-прозрачните през 2018 г. Габрово от пето място през миналата година е на 15 през тази, Троян от трето, на 11-о. Най-сериозен е сривът в рейтинга на Община Варна, която през 2018 г. е била десетата по прозрачност българска община, а през 2019 г. изпада до 60 място.