Общината се огъна пред такситата, за да спре протест

Най-евтиният жълт транспорт най-вероятно ще поскъпне, за да няма блокирани улици
Управляващите се изненадаха, че има държавна методика за изчисляване на цената

Веселин Златков

Обща работна група от общински съветници, служители от администрацията на кмета Иван Портних и представители на таксиметровия бранш влезе в ролята на регулатор на цената на такситата във Варна. Тя се нагърби да изчисли точната себестойност на таксиметровите превози. До това решение стигна транспортната комисия към общинския съвет, която заседава, за да овладее напрежението сред шофьори и собственици на  радиоцентрали в града.
Причината за недоволството е фактът, че във Варна има таксита, които карат при тарифа от 60 стотинки на километър. Тази възможност е дадена от общинския съвет, който със свое решение определя минималната и максималната цени на тези услуги. Според лидера на шофьорския синдикат „Авто 94“ Димчо Иванов тази цена е прекалено ниска, не е реална и води до дъмпинг, при който се обслужват пътници под себестойността на услугата.
Десетки  таксиджии се събраха миналата сряда пред община Варна, а мнозина присъстваха и на самото заседание на транспортната комисия. Най-конструктивното предложение беше направено от бившия министър на транспорта Данаил Папазов („Живот да Варна“). Той припомни, че по времето на кабинета „Орешарски“ е изготвена методика за изчисляване стойността на таксиметровите превози, която може да бъде приложена.
Интересен детайл беше, че мнозинството съветници от ГЕРБ и техните съюзници в общинския съвет на Варна заявиха, че не са знаели за нея. Това каза и председателят му Тодор Балабанов. По време на заседанието така и не беше изяснено как е определена минималната тарифа на такситата във Варна, нито кой точно е предложил тя да е 60 стотинки.
Междувременно стана ясно, че такситата в града за заявили намерения за протестни действия. Те трябваше да започнат още в четвъртък, но бяха отменени.
Тази седмица окончателно ще стане ясно дали предложената нова минимална тарифа удовлетворява таксиметровите шофьори.

4 - 5 - Tema1

Поредната грешка на ГЕРБ – Варна, в транспорта

Противно на очакванията на някои водачи, промяната, която толкова силно искат, няма да настъпи веднага. Тя трябва да бъде гласувана на следващата сесия на местния парламент.
Междувременно, новините са принудителното поскъпване на най-евтините таксита, до което ще доведе исканата корекция, срещна предимно негативни коментари от гражданите. Доста от тях заявиха, че според тях е нормално да има ниски цени, тъй като Варна е градът с най-ниски цени на горивата. Гражданите останаха безразлични и към коментарите на таксиджиите са вредни и за автобусните превози. За клиентите е преди всичко важно те да плащат по-малко и да се возят по-комфортно и бързо.
Общинарите обаче се разтревожиха сериозно от този факт, защото единственият превозвач на територията на града е общинската фирма „Градски транспорт“. Това още повече убеди съветниците, че трябва да потърсят вариант за по-висока цена на най-евтините таксита.
Мнозинството на ГЕРБ и съюзниците им в общинския съвет заобиколиха с мълчание отговора на въпроса кой е допуснал толкова ниска минимална тарифа. Естествено, това е същото мнозинство, макар и с донякъде различни участници в него. Управляващите в последните години във Варна често се изправят пред последствията от собствените си грешки, особено в сферата на транспорта. Пример за това са постоянните смени на бордовете на общинската фирма „Градски транспорт“. За съжаление, не само в автобусните, но и в таксиметровите превози грешките на ГЕРБ носят напрежение. В случая за пореден път стана ясно и още нещо – управляващите се страхуват от протестите на определение групи и са готови да пренебрегнат реалния интерес на варненци, за избегнат конфронтация и да опазят собственото си спокойствие.

Антраник Шакариян, „Триумф такси“
Несериозно е административно да се регулират цени в пазар без правила

4 - 5 - Shakariyan

Варна може да е първият град с регулиран и качествен таксиметров транспорт

– Г-н Шакариян, „Триумф такси“ е най-голямата таксиметрова централа във Варна, а Вие и хората Ви сякаш страните от скандалите и протестите заради минималните цени за превоз. Защо?
– Няма как човек да е встрани, дори и да иска, от скандали в бранша, в който работи. 25-те години от живота си, които съм отдал за създаването и развитието на модерния транспорт във Варна, са ме научили, че винаги, когато парата отива в свирката, работата не е свършена. Така е и сега: колегите, включително и хора, които работят в нашата централа, скочиха срещу Общинския съвет с искане той да вдигне минималната допустима цена за превоз на километър и административно да принуди недолюбвана от всички в този бизнес централа, да заработи на приемливи за бранша цени. Това пък беше ход за налагане на ново име, макар и със стари муцуни. След като опитаха няколко начина да се покажат и не успяха, колегите се опитват да се покажат с изпитания вече начин, научен за жалост от нас, със сваляне на цената на превоза. Но удобно пропускат, че заедно с по-ниските цени ние още на старта заложихме на драстично повишение на качеството на услугата. И във времето след нашия ход ние бяхме тези, които внесохме баланс, ред и нов стил в таксиметровите превози. А те какво ново ще покажат, освен да продължат да копират „Триумф такси“. Всичко се копира от нас. Естествено ние ще търсим нашите права, защото от нас беше откраднатата цялата база информация и софтуер, но това с времето. Трябва ясно да се отбележи и да е ясна причината за тези вълнения в бранша. Не че новата централа много мислят за клиента, дайте да не се самозалъгваме. Другите глупостите от рода – да разбием монополите, просто не ми се слушат. Реакцията на самите шофьори е нормална и това е проява на солидарност в името на хляба, но за клиентите по-високата цена не е приемлива, особено ако не е солидно мотивирана. Истината е ,че до сега цената на таксиметровата услуга в града ни беше балансирана, клиенти и хората, работещи в бранша, бяха доволни от себестойността й. Естествено в действителност тя беше по-ниска, отколкото на някои хора им се искаше. Ако се правят по-сериозни инвестиции, може да се желае и още, но ситуацията е такава и всички ние трябва да й се подчиняваме. В крайна сметка изкуствено се създаде скандал за радост на сеирджиите, за които подобни колизии са хранителна среда.
За мен това е ситуация, в която импулсивните действия водят до поредното впрягане на каруцата пред коня.

– Защо?
– Защото няма как да се калкулира обективно минимална цена в пазар без правила.

– Как така без правила?
– Както го чувате. В този сектор практически цари пълна свободия. Липсва регламент, който да задава единни изисквания към автомобилите, водачите, централите, сервиза, заетостта, възнагражденията, данъчните задължения и пр. Как според Вас при това положение може да се изработи коректна минимална цена за километър превоз, като всеки си работи по собствени правила. Кой какви критерии ще подаде към избраната комисия от съветници, водачи и общински чиновници, за да могат те обективно да наложат показателите към методологията, която съществува на национално ниво, и да получат коректна цена? Казвам коректна – както към организаторите и изпълнителите на услугата, така и към ползвателите й. Нали ще се съгласите с мен, че това няма как да стане при липсващи критерии, правила и принципи за регулация. На първо място Община Варна трябва да има ясна визия какъв транспорт иска да има. Нови коли, стари коли, газови автомобили, електромобили или въздушни таксита. В какъв процент трябва да преобладават. Какъв дял таксиметровите услуги ще заемат от пазара на пътници. Едва тогава може да се говори за себестойност. Ако питате мен, ако всичко това се случи, няма да е необходимо да се определят нито минималните, нито максималните цени на таксиметровия превоз. Пазарна икономика, но при ясни и регламентирани параметри в отрасъла. Но какво е нормално в нашата държава, че и това да е наред. Както казах преди малко, при нас вече е запазена мярка това да впрягаме каруцата пред коня и да се мъчим да живеем и работим в такава среда.

– В такъв случай създаването на комисията звучи безсмислено?
– То по същество е такова в условията, които Ви описах. Има някакви планове за регулация в сектора от април 2016 г., но и те не са широко обсъждани и на практика са неизвестни към момента. Вижте какво е във Варна: абсурдът е пълен – Община Варна издава разрешителни, но самата тя няма правила да контролира изпълнителите на тези разрешителни.

– Има ли изход от тази патова ситуация?
– Смятам, че да, има. Нищо не пречи на Варна – на база съществуващото законодателство да се превърне в първия български град, който да изработи местна Наредба за качествен и добре организиран таксиметров превоз. Като туристически град ние сме лицето на България пред хиляди чужди граждани. Това само по себе си налага високо качество на услугите, за да идват туристите тук и да захранват икономиката ни. Сигурен съм, че е абсолютно по силите на Общинския съвет и кметската администрация да създадем ясни правила, по които браншът да функционира в интерес както на заетите в него, така и на ползващите таксиметрови превози.

– Вие сте общински съветник, имате ли готовност да заработите по същество за тези правила?
– Аз съм общински съветник съвсем отскоро и бях избран именно с ангажимента да работя по темите, от които разбирам. От 25 години аз съм част от транспорта на този град и – да, имам готовност да поставя началото на създаването на правила. Но много ми се ще и изпълнителната власт, в лицето на кметската администрация, да покаже воля за действие в това направление. Към момента за транспорта в града отговаря цифром и словом един или двама служители. За какво отношение към бранша говорим? За каква визия за развитието на този сектор може да става дума? За начало може да се създаде самостоятелна дирекция „Транспорт“ и след това да се заработи съвместно и сериозно за създаването на местна нормативна уредба, която да регламентира този важен сегмент от социалния и икономически живот на града и той да стане привлекателен за заетите в него и за пътниците.