Общината проспа първото тримесечие и сключи нула сделки

Веселин Златков

Финансовото положение на община Варна не е никак розово, но може да стане още по-лошо заради бездействието и на администрацията, и на общинския съвет. Както стана ясно от скорошните дебати в Народното събрание, морският град се нарежда на второ място (след София) по размер на дълга си. Той възлиза на 79,6 млн. лв. Макар да не нарушава лимита, който общината може да ползва, без да наруши условията за финансова стабилност, поставени от държавата, сумата е доста сериозна.
В тази ситуация местната власт във Варна би трябвало да използва всяка възможност за привличане на свежи пари в бюджета си. Един от основните начини за това продажбата на общински имоти.
В бюджета на Варна за 2016-а е записано, че очакваните приходи от подобни сделки е 5,8 млн. лв. От продажбата на сгради се очаква да бъдат събрани 800 000 лева, от сделки със земя – 4,5 млн. лв., и още половин милион трябва да бъдат събрани от „други нематериални дълготрайни активи“.
Колко сделки е реализирала община Варна от началото на годината до средата на март? Отговорът е много прост – нито една!
Това потвърди за „Народно дело Седмицата“ председателката на комисията „Собственост и стопанство“ към общинския съвет Юлияна Боева (ГЕРБ). Тя добави, че стопанската дирекция на администрацията на кмета Иван Портних има нов началник – Петя Енева, и подготовката на сделките тепърва ще се обсъжда с нея. „Ще има сделки. Ще подготвим процедурите още за следващата сесия“, заяви Боева. Кога обаче ще е следващата редовна сесия на общинския съвет, е трудно да се каже, като има вероятност това да стане и следващия месец.
При всички случаи, отсега е ясно, че първото тримесечие на 2016-а ще завърши без нито една реализирана имотна сделка от страна на общината. Изпълнението на приходите от това перо на бюджета по традиция се проваля вече от години, но въпреки това във всеки следващ бюджет прогнозата за приходите от продажба на имоти остава нереално оптимистична. Това  поставя под сериозно съмнение качеството на община Варна като стопанин и възможностите й да управлява собствеността си така, че да спечели нещо от нея. Дали причината е некадърност или става въпрос за задкулисни игри? Трудно е да се каже, но и двата  възможни  отговора са еднакво неприятни.