Общината и държавата привличат руски туристи в Санкт Петербург

На основание утвърдената Програмата за национална туристическа реклама през 2017 г. Министерството на туризма провежда националното представяне на България с информационен щанд на площ от 50 кв.м на международното туристическо изложение „Отдых без границ. Лето“ в Санкт Петербург, Русия, от 31 март до 2 април. Съизложител на щанда на България е Община Варна.
„Отдых без границ. Лето” се оформя като най-силното международно туристическо изложение в Северозападния регион на Русия. През 2017 г. борсата се състои за 21-ви пореден път. Провежда се в навечерието на летния туристически сезон и се организира с подкрепата на Комитета по туризъм и развитие на курортите при Администрацията на Санкт Петербург, Руската асоциация на туристическите агенции и Асоциацията на туристическо-екскурзионните дружества, хотели и ресторанти на Санкт Петербург.
През 2016 на изложението „Отдых без границ. Лето” се представиха 174 изложители от 17 страни, а посетителите бяха 5700 и 11 региона на Руската федерация. Броят на посетителите беше 5545 души, а партньори на културната програма бяха България, Кипър и Гърция.
Русия е генериращ пазар за България като за периода януари – декември 2016 г. броят на туристите от Русия е бил 580 002 души, което е ръст от 19,7 % спрямо същия период през 2015 г. Основното търсене на пазара е лятна почивка и балнеолечение и културно-познавателни пътувания.