Обновяването на Аквариума приключва, резултатът е спорен

Веселин Златков

Обновяването по принцип е хубаво нещо. Когато обаче се обновяват символите на един град, към тях трябва да се подхожда особено внимателно, защото именно следите на времето, историята и паметта на поколенията ги превръщат в нещо ценно и различно. Именно това прави опазването и осъвременяването на определени сгради доста сложна работа, към която трябва да се подхожда изключително отговорно.

Повод за подобни размисли ни дава Аквариумът във Варна, където приключва европроект, който ще обнови вида му, както и инсталациите, даващи възможност на човека да надникне в средата на морските обитатели. Проектът е българо-румънски, като нашата страна е по-малкият партньор в случая, а по-голямата сума отива в аквариума и делфинариума на Констанца. Въпреки това, получените около 300 хил. евро дават възможност във варненския Аквариум да се постави нова филтрационна система, която ще подобри значително условията за рибите.
Заедно с това се извършва и ремонт на отделните сектори, като в тях се пресъздава средата, която обитават отделните видове, обясни зам.-директорът на Института по рибни ресурси доц. д-р Елица Петрова. Аквариумът е част от това научно звено, което пък е част от Селскостопанската академия, която от своя страна е в структурата на Министерството на земеделието и горите. Ясно е, че при такава система от административни „шапки“ инициативата на Аквариума да се справя сам с проблемите и необходимостите си е донякъде ограничена.
По подобен начин се развиват нещата и с този европроект, наречен „Делфи“. Кандидатстването по него е през 2009-а. През 2013-а, когато в института вече са на мнение, че от него нищо няма да излезе, се оказва, че финансирането е спечелено. Следва ремонт, при който видът на любимото място на поколения варненци и туристи доста се променя.

23 - Akvarium 1 - 3

23 - Akvarium 1 - 2
Старите дървени витрини, в които се съхранява част от експозицията, са заменени с нови, от PVC профили. Резултатът от това може да се стори на доста хора спорен. Работата е там, че реставрацията на големите дървени шкафове, където преди това се виждаха съкровищата на морето, е доста по-скъпа. Те все пак се пазят на горния етаж на института. За щастие, промяната не е пълна и част от експозицията е запазила познатия си вид.

23 - Akvarium 1 - 5
Аквариумът във Варна обаче има и по-сериозен проблем и това са пукнатините по сградата. Тъй като е паметник на културата, подходът в търсенето на начини и средства за ремонт става още по-сложен. Последният външен ремонт е правен преди години по проекта „Красива България“. Именно покрай него изчезва и пълзящата растителност, която придаваше особен чар на сградата. Тя е построена специално за създаването на Морска биологична станция още през 1911. Едва през 1932-а тя поема тези свои функции, като е открита лично от цар Борис III.