Областният управител разкри: До 2020 ще има второ ниво на местна власт, постовете ще са изборни

Освен на местни, парламентарни, президентски и европейски избори, българските граждани ще трябва да дадат гласа си на още един вот в най-скоро време. Новите избори ще са за съвети и председатели на новите региони за планиране, които по всяка вероятност ще са четири. Това заяви пред репортери миналата седмица областният управител на Варна Стоян Пасев.
Той допълни, че новото ниво да властта трябва да се появи до 2020 г. Пасев обясни, че идеята България да бъде разделена на четири района набира все по-силна подкрепа, защото Северозападът е под минимума за 800 000 души население, за да бъде обособен отделно, а пък Централен северен е на границата. „В този вариант Варна попада в един район заедно с Търговище, Шумен, Бургас, Сливен, Ямбол и Стара Загора“, обясни областният управител. По всяка вероятност имената на новите структури ще са Дунавски, Черноморски, Централен и Западен.
За момента няма да има промени в делението на страната на области, като първоначално управлението на новите райони ще става на ротационен принцип от областните управители. „Тенденцията е до 2020 г. да имаме второ изборно ниво на местно самоуправление. Говорим за това освен кметовете да бъдат избирани и председатели на тези райони, както и съвети. Това обаче значи пълна децентрализация и бюджетиране на тези райони“, обясни Стоян Пасев. Основният смисъл на тази реформа е всеки район отделно да кандидатства за средства по програмите на ЕС.
„Отдавна се говори за тази децентрализация, но все не намираме време за нея, защото всяка година сме на избори, а това е сътресение за всички, не само за администрацията, а и за жителите на общините“, коментира областният управител на Варна. Той каза също, че е наложително обединяването на някои малки общини. „Не може в община с под 1000 души население да има избор на кмет“, коментира Пасев.
Думите му бяха казани преди началото на заседанието на Регионалния съвет за развитие на Североизточния район. На него трябваше да присъства и зам.-министърът на регионалното развитие Деница Николова. Заради мъгла, която провали самолетния полет от София, тя не може да пристигне във Варна. В скоро време обаче ще има извънредно заседание на съвета, на което се очаква зам.-министърът да изнесе повече данни за подготвяната реформа и да чуе мнението на областните управители.