Обичай костите си

Не може да направляваме вятъра,
но може да наместваме платната.
Неизвестен автор

 

…платната на нашия „кораб”, наречен опорно-двигателен апарат. Здравината на този кораб се определя от здравето на основната му конструкция – костите.
Навременната и компетентно поднесена осведоменост за това какви грижи трябва да полагаме за костното си здраве е гаранция за нашето здраве въобще. Това е гаранцията за добре наместени и щастливо развети платна.
Затова СЗО (Световната здравна организация) още преди 5 години определи десетилетието 2000-2010 г. за декада на костно-мускулните заболявания. Определи 20 октомври за Световен ден за борба с остеопорозата – третото най-масово и социално значимо заболяване в световен мащаб. То засяга всяка втора жена на възраст над 50 години, като тази условна граница постоянно намалява. Във връзка с международния ден за борба с остеопорозата ДКЦ ”Чайка” ЕООД даде началото на мащабна кампания за ОСВЕДОМЕНОСТ И ПРОФИЛАКТИКА сред рисковите групи.
Основни партньори в това начинание са:
Български лекарски  съюз.
Българска асоциация на специалистите по здравни грижи.
Асоциация на студентите медици в България.
Център по остеопороза и остеометрия – гр. Варна към ДКЦ „Чайка” ЕООД.
Благодарение на усилията на мениджърския екип на ДКЦ „Чайка” ЕООД БЪЛГАРИЯ ЗА ПЪРВИ ПЪТ се включва в международната инициатива по отбелязване на световния ден за борба с остеопорозата. След проведена кореспонденция с Международната фондация по остеопороза (IOF) от организацията изработиха СПЕЦИАЛНО ЛОГО НА БЪЛГАРСКИ ЕЗИК и представиха правата за неговото разпространение на ДКЦ „Чайка” ЕООД.
По този начин българският език става едва 22-рият език, на който се разпространява международният символ, а ДКЦ „Чайка“ ЕООД единственото лечебно заведение, оторизирано за разпространяването му.
Официалното представяне на логото се състоя на официална пресконференция, а графичните файлове за неговия печат бяха представени на партниращите съсловни организации. С тяхна подкрепа се очаква то да бъде разпространено в цялата страна. Така ще се подпомогне кампанията за ранна диагностика и профилактика на най-честото костно заболяване.
Правим себе си или здрави, или не. И в двата случая полагаме усилия.
Нека тези усилия бъдат съвместни – пациенти, загрижени за своето костно здраве, и екип от лекари с висок професионален опит в областта.
Да изберем да бъдем здрави, на здрав кораб да развяваме платната на нашето човешко щастие.

Д-р Александра Манушева – специалист ревматолог
Управител на ДКЦ „Чайка” ЕООД