Обещаха стадион „Тича“ да е готов на 10 юни

 

Новината, която всички привърженици на футболния Черно море очакваха с месеци, бе съобщена на пресконференция в Двореца на културата и спорта. Стадион „Тича“ ще е готов за футбол на 10 юни, обявиха едновременно новият областен управител Стоян Пасев, шефът на фирмата, която извършва реконструкция на съоръжението „Тийм инженеринг“ – Стоян Тенев, и юристът от Министерството на спорта Васил Пеловски.
Тенев уточни, че са подбрани най-скъпите лампи за осветлението – на „Филипс“, тъй като изпълнителният директор на Черно море Марин Маринов е искал ремонтът да бъде качествен, за да получи впоследствие по-лесно „Тича“ лиценз в БФС.

 
Ето какво разкриха пред медиите участниците в пресконференцията в Двореца на културата и спорта:

Стоян Пасев, областен управител на Варна: “Още в понеделник внасяме проекта за стадион „Тича“ в общината, за да се издаде бързо разрешително за строеж. Нямам идея защо тази папка с документи, която виждате в ръцете ми, не е минала през всички институции, каквато е процедурата по време на служебното правителство. Тепърва ще правим проверки, за да установим защо се е забавила реконструкцията на съоръжението и кой е виновен за това. Знаете, че земята на стадиона е държавна и областна администрация носи цялата отговорност. Аз ако бях областен управител през последните 3-4 месеца, ремонтът на „Тича“ отдавна да е завършил. Сега мога да ви обещая само едно – „Тича“ ще е напълно готов за новото първенство и през юли Черно море ще се върне в своя дом. Това ще е добре за всички футболни хора във Варна и за феновете на „моряците“, на които няма да им се налага повече да пътуват до Каварна, за да подкрепят любимците си“.

Стоян Тенев, управител на фирма „Тийм инженеринг“, извършваща реконструкцията на „Тича“: “Обещавам, че ремонтът на „Тича“ ще бъде завършен на 10 юни. Зная какво трябва да се направи и затова го заявявам най-отговорно. На 22 май пристига тревата, която сме поръчали. Знаете, че тя има хумусен слой и коренна система й трябва да се прихване за определен срок. Това ще отнеме 35-40 дни и килимът ще е в перфектно състояние за първия домакински мач на Черно море от новото първенство в средата на юли. Всичко около поставянето на дренажа вече е направено, а поливната система е изградена. Поставени са и пилоните за четирите мачти за електрическото осветление. Поръчали сме най-скъпите лампи – на фирма „Филипс“, тъй като изискването на г-н Марин Маринов е ремонтът да бъде извършен по най-качествения начин, за да получи съоръжението по-лесно лиценз от БФС“.

Васил Пеловски, юрист на Министерството на спорта: „Още след като встъпи в новия си мандат като спортен министър, г-н Кралев обяви, че стадион „Тича“ е приоритет за него. Проведени бяха бързи разговори с община Варна и областна администрация и в понеделник проектът за стадиона ще бъде внесен в общината за получаване на разрешително. Тъй като е възможно да последва обжалване, ние сме направили всичко възможно да се справим с него в най-кратки срокове, за да завърши ремонта на стадион „Тича“ на 10 юни. След това съоръжението ще получи лиценз в срок за новото първенство, съдейки по разговорите, които са проведени с БФС. Г-н Кралев е командировал във Варна екип от длъжностни лица на МС, които ще контролират ежедневно ремонта на стадиона и ще бъдат връзката с институциите във Варна, ако в хода на реконструкцията възникнат проблеми“.