Нов успех за варненски ученици в конкурса на НАСА

 

И тази година три български екипа от Варна са класирани на призови места в международния конкурс на НАСА. Конкуренцията е изключително голяма и с участието на 10 000 ученици с 2500 проекта.
Екипите на Математическата гимназия „Д-р Петър Берон” и на Частната гимназия по ИТ „Екзюпери” от Варна са класирани на първи места в категориите за 12-и и 11-и клас. Екип от петима ученици от 12-и клас на Математическата гимназия разработва проекта „UniSpace”, а екип от 8 ученика от 11-и клас от Частната гимназия по ИТ „Екзюпери” подготвя проекта „Deep Space”. Проектът на Катерина Стаматова „Quibella”от 10-и клас на Математическата гимназия в категорията индивидуално участие е класиран на второ място. Проектите са разработвани в продължение на една година.
Ръководител на проектите за поредна година е доц. д-р Веселка Радева от Планетариума на Висшето военно морско училище. Екипите са поканени да представят проектите си в Конференцията за международно космическо развитие на НАСА и Американското космическо общество през май в Лос Анджелис, Калифорния.