Ново напрежение около трибуните на стадион „Спартак“

 

Шефовете на най-силната фракция на привържениците на ФК Спартак – Синдикат 12, разпространиха декларация до медиите, с която изразяват възмущение, че трибуна „Север” на стадион „Спартак” ще бъде съборена заради разширяването на булевард „Левски”.
От фенската фракция напомнят, че в началото на ремонта властимащите в града бяха гарантирали, че той няма да засегне трибуните на стадиона. Явно обаче това се оказа лъжа и легендарният сектор от легендарния стадион, който е посещаван от много поколения спартаклии, ще бъде заличен. Ето какво се казва в обръщението на ръководството на ФК СПАРТАК-1918:
„Във връзка със събарянето на трибуна „Север” на ст. „Спартак” искаме да изразим възмущението си от градската управа, която за пореден път подведе всички нас, уверявайки ни, че от трибуната няма да падне и една седалка. Такова уверение беше дадено първо от председателя на ОбС Варна Тодор Балабанов, а впоследствие и от кмета Иван Портних, както и от зам.-председателя на ОС Янко Станев.
Днес стана ясно, че въпреки всичките обещания които бяха дадени, главният архитект на Варна Виктор Бузев е разпоредил събарянето, без да е взето под внимание нуждите на футболния отбор и начините на лицензиране . Нашата футболна общност не е против разширението на бул. „Васил Левски”, но считаме че беше необходимо да се потърси решение, в което въпросната трибуна да бъде запазена или реконструирана, така че да удовлетвори интересите на варненци.
Едностранното решение да се прави избор АСФАЛТ или СПОРТ, поставено като ултиматум от главния архитект на града, напомня за едни далечни години преди 1990-а, когато власт имащите не зачитаха по никакъв начин мнението на гражданите.”
Отговорът на общината беше провеждане на работна среща с председателя на УС на „Спартак 1918“ Стефан Калименов, с Енгинбар Енгибаров – старши треньор на ФК „Спартак 1918“, и фенове проведоха разговор с кмета на Варна Иван Портних и председателя на ОбС Тодор Балабанов.
По време на разговорите бяха обсъдени възможностите за оптимизиране на тренировките на ФК „Спартак“, които от април ще бъдат провеждани на стадиона в Аксаково. Кметът Иван Портних обясни, че успоредно с ремонта на стадион „Спартак“ ще бъдат изградени и нови трибуни със санитарни възли. На срещата бяха обсъдени и възможностите за изграждане на допълнителни съблекални, поставяне на химически тоалетни, възстановяване на тревното игрище и изграждане на допълнително в спортен комплекс „Локомотив“.