Нови терминални влекачи започнаха служба в Пристанище Варна

Нови терминални влекачи са доставени в „Пристанище Варна“ ЕАД. Шестте машини са произведени в Кралство Швеция. Два от тях започнаха работа в терминал Варна-изток, а останалите вече се ползват за обработка на товари в терминал Варна-запад. Възможно е и различно групиране на машините, според производствените необходимости в терминалите на най-голямото българско пристанище.
Новите терминални влекачи са сред най-съвременните, които се използват за превоз на товари в пристанищата. Характеризират се с ограничено влияние над околната среда, включително намален разход на гориво, в сравнение с досегашните средства, използвани за същите цели. През тази година в пристанището ще бъдат доставени още 4 машини от същия клас, предстои доставката и на 10 новопроизведени ремаркета.
„Новите машини осигуряват бързи цикли при разпределението на товари в терминалите. Проектирани са специално за работа в пристанищни терминали, имат ниски оперативни разходи, отлична маневреност, комфорт за водачите, налични са и множество достъпни сервизни точки“, обясни инж. Иван Янакиев – експлоатационен директор във варненското пристанище.
В „Пристанище Варна“ ЕАД продължава активното обновяване на машинния парк, повишаване на производителността и подобряване условията на труд. Само за миналата година са инвестирани около 10 млн. лева за подобряване на инфраструктурата и за закупуване на нова техника.