Нови музикални инструменти зарадваха училището за незрящи

 

 

Децата в Специално училище за ученици с нарушено зрение „Проф. д-р Иван Шишманов“ във Варна бяха много развълнувани в края на миналия месец, когато заедно с шеф Анатоли Колев и част от екипа му свириха на новите музикални инструменти в кабинета за музикална терапия.

Инструментите са на стойност 2494 лева – средствата, които бяха събрани на благотворителното събитие „Най-масовото правене на пица „Маргарита” на открито“, което се състоя пред ресторант „Стария Чинар“ на Морска гара и беше организирано от шеф Анатоли Колев.

Училището е закупило различни видове детски перкусии, маракаси, дайрета, тарамбуки, звънчета, ксилофон, клавеси, рототоми, шейкър, кабаса, конга и традиционен български тъпан с LED осветление. Голяма част от старите, счупени инструменти, не са били сменяни 7-8 години, сподели един от учителите по музика. През терапия в музикалния кабинет минават всичките около 150 ученици с множествени увреждания от 1-ви до 12-и клас. „Ние се радваме, че инициативата ни помогна именно на тях“, сподели шеф Колев.

Директорът на училището Жулиета Петкова връчи Сертификат за дарението и благодари отново на всички, които се включиха в събитието. Тя остана вярна на любимите на учениците предизвикателства и предизвика гостите да участват в музикалната терапия, и да свирят на инструменти. Беше забавно, пречистващо и истинско, каза шеф Колев. Той получи подарък – ръчно правен ритмичен инструмент, който ще е първи в колекцията му, както и отгледани от учениците подправки в саксия.

Припомняме, че събитието „Най-масовото правене на пица „Маргарита” на открито“ – част втора, се проведе първата събота на септември  на Морска гара. В него се включиха около 200 деца и възрастни, които правиха пица Маргарита с истинско италианско брашно, доматен сос и моцарела, както и хамбургери, под ръководството на майстори-пицари и кулинарни експерти. Събрани бяха 2494 лева.

Първото издание на „Най-масовото правене на пица „Маргарита” на открито“ се проведе на 15 декември миналата година по време на „Улицата на готвачите“, а със събраните 1200 лева бяха закупени и дарени продукти за топъл обяд всяка събота в продължение на три месеца на социалната кухня на Духовно-просветен център „Св. Архангел Михаил“ във Варна.