Нови кошчета в центъра: Грозни са, но май вършат работа

Веселин Златков

Нови оранжеви кошчета за отпадъци се появиха в централната част на Варна. Меко казано, четвъртитите метални кутии „нямат особени естетически достойнства“, а ако трябва да сме директни – направо са си грозни! Въпреки това, появата им ще направи морския град по-чист по няколко причини.

3 - Koshcheta 2
Новите кошчета са високи и имат малки отвори за пускане на отпадъците. Това ще направи достъпа до съдържанието им сложен за уличните котки и кучета, както и за тези, които разнасят най-много боклуци из Варна – гларусите. Колкото и да са дълги ръцете на клошарите, те едва ли ще могат да бъркат свободно в кошчетата, защото капаците им се отварят с ключ.

3 - Koshcheta 3
Ефективността на новите съдове за смет по улиците тепърва ще се доказва. Хубаво е, че със сигналния си цвят те веднага ще привлекат вниманието на всеки, който има доброто желание да не си хвърли боклука на улицата. Новите варненски кошчета освен това изглеждат доста здрави, така че може би и вандалите ще си помислят, преди да вложат сила и енергия в разбиването им.