Нови бараки никнат по ръба на центъра

Барака за продажба на вестници се появи тези дни неочаквано на ул. „Михаил Колони“ в центъра на Варна. Обектът буквално е затапил улицата, която свършва с излаз на пешеходната зона. Хората, на които често им се налага да минават от там, недоволстват. Основанията им са, че се заема пространство от пътното платно, което може да се използва за паркиране или за маневри за излизане от улицата без изход.
Бараката задръства и пътя на пешеходците. По тротоарите от двете страни на улицата има  маси на заведения за хранене и с поставянето на будката на преминаващите от там се налага да се блъскат един в друг, за да преминат. А районът винаги е натоварен, защото в него се намира училище „Климент Охридски“, около което постоянно има поток от ученици и родители.
Законността на поставянето на обекта също може да се постави под съмнение. Бараката е разположена на практика на уличното платно. Причината за това също е очевидна – обектът явно не трябва да стъпи върху „скъпоценните“ павета, които с голям зор вече са подредени и в този район на варненския център.
Обръщаме специално внимание на тази барака, защото поставянето й най-вероятно е предвестник на нова „баракизация“ на центъра на Варна. Не е тайна, че раздаването на позиции за временни търговски обекти е един от начините, по който управляващите в една община се отплащат на тези, които са им помагали по един или друг начин за изборите. Много е вероятно да видим как в следващите месеци ще изникват още много „следизборни“ бараки по варненския център.