Новият храм „Св. Прокопий Варненски“ вече приема вярващи

На 14 февруари 2021 г., когато светата Църква чества успението на свети Кирил Славянобългарски, бе осветен дългоочакваният от варненци храм, посветен на светия преподобномъченик Прокопий Варненски. Освещаването на храма и първата света Литургия бяха отслужени от Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан в съслужение с председателя на храма иконом Георги Великов, ставрофорен иконом Дончо Александров, ставрофорен иконом Димитър Стоев, протойереите Стоян Василев и Стефан Николов, свещеник Марин Тодоров, митрополитския дякон Любомир Георгиев и дякон Венцислав Георгиев.

Храмът придоби своя благолепен вид след дванадесет продължителни години, по време на които бяха преодоляни множество трудности, благодарение на неспирния труд на всички включили се в изграждането му, всеки според силите и възможностите си, съобщиха от митрополията. Пълният чин на освещаване на новия варненски храм бе песенно украсен от сборна група от клиросни певци с диригент Тодор Тодов, а светата Литургия – от мъжкия хор при Митрополитския катедрален храм „Успение Богородично“ с диригент Валентин Кубратов.

По време на Малкия вход Негово Високопреосвещенство митрополит Йоан награди с офикията „иконом“ протойерей Георги Великов за положените усилия за построяването на храма в продължение на повече от 12 години, бидейки назначен за негов председател още от приснопаметния Варненски и Великопреславски митрополит Кирил. Архиереят се обърна към иконом Георги с благопожеланието за искрено и всесърдечно дръзновение, абсолютното упование в Бог, че онова, което се случва в годините – постепенно, бавно и сложно, „същата тази продължителност да ни даде Господ дълги години живот да служим заедно на този осветен свети олтар“. Митрополит Йоан допълни още, че сега пред отците при храма предстои нелеката задача за духовното обгрижване на всички християни, които желаят да посещават храма, в който могат да бъдат извършвани всички тайнства на светата Църква.

В проповедта си митрополит Йоан отбеляза, че освещаването на храма е радостно събитие, което обогатява изключително историята на епархията. Той върна присъстващите във времето на своите предшественици митрополити, които са изградили множество храмове, сред които и много с големи размери. Както тогава, така и днес изграждането на един храм се прави от народа Божий.

„Аз благодаря сърдечно за това, че Господ направи възможно да бъда свидетел на седем години от строежа на този храм. Само че този процес започна пет години по-рано от един друг човек, който Господ призова. Който със своите събратя настоятели седна, помисли, който постави отец Георги тук председател, за да се изгради храма, за да се направи проекта, за да се направи всичко в тази мисъл, която е сравнена с вселенското Православие на мащаб на енорийска и многостранна обща пастирска работа, и един изключителен и забележителен храм, посветен на варненски светия – свети преподобномъченик Прокопий Варненски“, каза Негово Високопреосвещенство.

В светия престол на храма са вградени три частици от мощите на свети мъченик Трифон, чиято памет се чества в деня на освещаването по стар стил, частици от мощи, дадени на митрополит Йоан от блаженопочившия патриарх Максим, както и една черепна кост на неизвестен светец. Черквата отваря вратите си за вярващите от началото на месец март.