Новият бюджет мина през комисиите почти без дебат

 

В края на миналата седмица бюджетната комисия към Общински съвет – Варна, одобри проекта за месен бюджет, който възлиза на рекордните 393, 7 млн. лева. За пръв път пред съветниците и обществеността беше изнесена информацията, че една сериозна част от него – 94 млн. лева, са преходен остатък от предишния бюджет, който в края на 2017-а беше актуализиран и набъбна до почти 350 млн. лв.


Представителите на общинските комисии, обсъдили бюджета през изминалите дни в отделните му функции, внесоха само няколко предложения за промени във финансовата програма, изготвена от екипа на кмета Иван Портних. Беше одобрено допълнително финансиране за АГ болница, която е натрупала задължения и има нужда от средства за ремонти, включително и за довършване на станалия прословут проект за външен асансьор. Причините за влошаването на финансовото състояние на лечебното заведение не бяха обсъждани на финансовата комисия, с изключение на репликата на Янко Станев (СДС), който заяви, че от едно раждане болницата губи по около 120-130 лв. заради здравната каса. Борислав Гуцанов от БСП обаче постави въпроса дали е трябвало да се прави станалата преди време смяна на ръководството на болницата, след като от това финансовото ѝ състояние не се е променило.
Съветникът от ЗНС „Ал. Стамболийски“ Христо Атанасов взе отношение по предложението община Варна да продължи да е домакин на прояви на MTV и тази година. На фона на общите добри отзиви за концерта миналото лято, не на последно място и заради липсата на инциденти на подобно мащабно събитие, както и заради сериозната реклама за града, той заяви, че фирмата, посредничила за проявата, не е изпълнила юридическите си задължения към местната власт на Варна. Съветниците от мнозинството обаче предпочетоха да не обръщат внимание на този довод и подкрепиха общината да даде 150 хил. евро, за да продължи сътрудничеството си с MTV.
На практика единственото опозиционно изказване по отношение на новия бюджет на Варна, дойде от лидера на БСП в града Борислав Гуцанов. Той подчерта, че оценява много високо работата на финансистите на общината, но изтъкна, че т.нар. „рекорден“ бюджет е такъв заради големия преходен остатък, който идва от средства от държавата, отпуснати миналата година.
По отношение на един от приоритетите в бюджета „Варна – град на знанието“, представителят на БСП коментира, че от 40 % в предишната финансова програма, в новия бюджет за тази функция се дават едва 30,1 %. Това всъщност поставя под въпрос дали образованието наистина е приоритет. Съветниците от мнозинството на ГЕРБ се опитаха да противоречат на твърдението на Гуцанов, но така и не успяха да посочат други стойности. Социалистът също така заяви, че с бюджет 2018 ще се направи опит да се „заметат“ за пореден път проблемите с транспорта, които стават все по-сериозни, въпреки мащабния европейски проект за неговото интегриране. Гуцанов за пореден път констатира, че в общината на практика няма кой да му каже как се определя цената на новите големи пътни обекти във Варна. Той също така коментира, че средствата за чистота на Варна растат, населението на града обаче намалява, а улиците, площадите и кварталите му не са по-чисти от преди.
Вместо съветниците от ГЕРБ, които са почти половината от местния парламент на Варна, принципен отговор на критиките към проекта за бюджет даде Янко Станев (СДС). Той заяви, че в задълженията на съветниците на практика не влиза да знаят колко струва един линеен метър асфалт, а това е работа на контролни институции като Сметната палата и прокуратурата. По въпроса за чистотата Станев заяви, че Бургас на практика харчи повече за Варна, а големите разходи на града ни са свързани с това, че край него има изграден завод за преработка на отпадъци, което, макар и на висока цена, гарантира, че общината отговаря на екологичните изисквания за справяне с битовата смет.