Нова пластика се появи в градинката до Градската галерия

 

Художествената пластика „Полет“, с автор Христо Христов, бе открита на площад „Атлантическа солидарност“ до Градската художествена галерия във Варна, съобщава общинският информационен сайт Live.Varna.bg.

Тя е изработена от бронз и представлява стилизирана фигура на момиче, с разперени ръце и развети коси. „За мен днес е щастлив ден, че имам възможност да поставя първата си скулптура в родния си град, за което благодаря на Община Варна в лицето на кмета г-н Иван Портних и на г-жа Антония Йовчева, директор на дирекция „Култура“, каза при откриването Христо Христов. По думите му, „Полет” символизира новото начало, изразено чрез динамиката на движението.

Пластиката „Полет” е още една скулптурна творба, която влиза в колекцията на така наречения „Музей на открито“ на площад „Атлантическа солидарност“. Скулптурното присъствие в това пространство е поставено през далечната 1985 г. с композициите „Майчинство” на Зиятин Нуриев и „Холокост” на Иван Русев, създадени за националния пленер „Скулптура и декоративна пластика на открито”.