Нова вандалщина в Морската градина: Хулигани посегнаха на статуята на Коперник

 

Статуята на Николай Коперник пред астрономическата обсерватория във Варна, която носи неговото име, за пореден път е обект на вандалщина. Това видя наш репортер в началото на миналата седмица. Този път хулиганите са разбили сферата в ръката на великия полски астроном, предложил първи идеята, че Земята се върти около Слънцето, а не обратно.
Паметникът на Николай Коперник във Варна често е бил обект на посегателства, защото е изработен от медна ламарина, заварена върху метална конструкция. Експерименталната идея е приложена от авторите на пластиката – проф. Любомир Далчев (брат на поета Атанас Далчев и на архитекта Борис Далчев) и Петър Атанасов. Паметникът е открит официално заедно с обсерваторията през 1968.


Тази част от Морската градина е любимо място за събиране на компании от пънкари и метъли в продължения на десетилетия. По тази причина обсерваторията има стриктни пазачи, а и мястото често се посещава от полицейски патрули. Явно обаче мерките за сигурност не са достатъчни. След като сферата в ръката на Коперник беше рязана няколко пъти, включително и заедно със самата ръка на статуята, тя вече не е от метал, а от дървесна плоскост. Това я прави по-крехка, но и по-бързо заменима.
Реставрацията вероятно ще е бърза, но въпросът за сигурността в Морската градина (включително на паметниците и парковата мебел) явно отново става актуален. Ще припомним, че преди време до обсерваторията беше поставен друг паметник, на Алберт Айнщайн, който беше дарение за общината и парка. След като пластиката беше разбита само месеци след поставянето си, авторите ѝ се отказаха да я възстановят. В началото на 2012-а пък от Алеята на възрожденците беше откраднат бюстът на Васил Априлов.