Новата Съдебна палата ще чака поредната си „първа копка“

Разрешението за строеж на Съдебната палата, издадено за терена на ул. „Д-р Пюскюлиев“, близо до Първо РПУ, е вече изтекло. Това обяви пред „Дарик“ главният архитект на Варна Виктор Бузев. Според него проектът отива в историята, тъй като е изключително скъп и Министерството на правосъдието не може да си го позволи.

Вариантите за нова Съдебна палата са два – сградата да се проектира наново и за същото място, съгласно бюджет, поставен от инвеститора, или да се търси друга възможност.

Главният архитект вижда мястото на новата Съдебна палата в район „Младост”, който е геометричен център на Варна и място с добри транспортни връзки и комуникации.

„Моето лично мнение е, че Съдебната палата трябва да е на място, което е комуникативно. Не е задължително да е в центъра на града. В нормалния свят това е такава практика. Най-важното е мястото да е достъпно. Надали е приятно на японските туристи, снимайки шадравана на фона на коли, които пренасят хора в белезници. И това се случва в центъра на града”, коментира главният архитект на Варна. Според арх. Бузев, Съдебната палата е необходимост. Тя трябва да бъде на едно място, тъй като в момента съдилищата са разпилени.

Припомняме, че преди дни по инициатива на съдебните институции във Варна, Окръжен съд бе домакин на проведена работна среща по повод изграждане на нова съдебна палата – проблем, който от десетилетия не намира разрешение.

В края на срещата участниците се обединиха около мнението, че решение съществува и отново трябва да бъдат проучени възможностите за проектиране и строеж върху терените, собственост на Висшия съдебен съвет и Министерството на правосъдието. Единият вариант е до бул. „Д-р Пюскюлиев“, където преди повече от 10 години беше планирано да бъде построена съдебна палата, който проект вече е в историята. Това обаче не изключва възможността за ново проектиране на съдебна палата, с оглед актуалните изисквания на всички институции. Другият вариант е да се използва наличният незастроен държавен терен срещу Затвора Варна, който е с достатъчна площ, а същевременно е на удобно и комуникативно място.

До момента първите копки на новата Съдебна палата вече са няколко. През 2012 година президентът Росен Плевнелиев обеща във Варна, че петата, която е негова, ще бъде последна. Очевидно това няма да е така.