Незабравимо веселие за децата на Тодоровден в Девня

В незабравимо преживяване за децата се превърна Тодоровден в Девня. Арена на празника бе парк „Разсадника“, където малчуганите имаха възможността да пояздят породисти коне. Най-малките пък се повозиха на каручка, теглена от послушно пони, написа местното електронно издание devnyanews.blogspot.bg.


Въпреки студеното време градусът на настроението в парка достигна своя апогей. Организираният от Община Девня празник започна с музикално-танцова програма на откритата сцена. Там се изявиха самодейците от Народно читалище „Отец Паисий“ с художествен ръководител Тодорка Узунова, която е именичка. Изпълненията на детската фолклорна група „Сладкопойна чучулига“, на женската фолклорна група „Росна китка“ и на танцовия клуб „Емоция“ сгряха душите на многолюдната публика.
Народната певица от Широка лъка Василка Маринова, която е девненска снаха, изпълни две песни от своя край и зарази присъстващите с фолклорната магия на Родопа планина. Водещият Димитър Горчев разказа на публиката най-популярните легенди и обичаи, свързани с празника.
Кметът Свилен Шитов сърдечно благодари на всички девненци и на читалищните самодейци, които се отзоваха на поканата на Общината да отпразнуват Тодоровден в парка. Градоуправникът поздрави имениците и техните семейства, пожела им живот и здраве и увери, че местната власт ще продължава да тачи народните традиции. Последва и кулминацията на празника, където малките девненци пояздиха породисти коне, придружавани от жокеи от конната база в село Кичево.
Някои от малчуганите за пръв път в живота си имаха възможността да се докоснат до митичното животно, на което народните вярвания приписват неземни качества. Сред смелчаците бе и заместник-кметът Донка Йорданова, която обязди ирландски кон.