Невиждано съгласие: Общинският съвет каза “не” на смяната на борда на „Св. Анна”

На извънредно заседание на Общински съвет – Варна, беше взето решение местната власт да се противопостави на предложението на държавата за смяна на борда на МБАЛ „Св. Анна”. По искане на здравния министър промяната трябва да бъде направена на общо събрание на 4 април.
Нито една от политическите сили не подкрепя рокадата, при която тричленният съвет на директорите трябва да бъде сменен с нов, който ще е от четирима души. Д-р Ивайло Митковски (ДСБ) подчерта, че сегашният борд е съставен само от хора, които работят в лечебното заведение, докато в предлаганото ново ръководство няма нито един такъв.

 
По повод финансовото състояние на болницата, което се сочи като причина за рокадата, той съобщи, че тя има просрочени задължения за 740 хил. лева, но пък здравната каса дължи на Окръжна болница 470 хил. за 2015-а и 137 хил. за 2016-а.
От името на ГЕРБ председателят на групата съветници Марица Гърдева заяви, че вижда политически квотен принцип в броя на членовете на новото ръководство. Янко Станев (СДС) заяви, че досега не е виждал толкова брутален опит за смяна на борда на МБАЛ „Св. Анна”.
Той също така прогнозира, че след резултата от парламентарните избори служебният здравен министър сигурно няма да настоява за промяната.
Лидерът на БСП – Варна, Борислав Гуцанов заяви, че социалистите също не приемат този начин за смяна на ръководството на здравното заведение и са против нея. Той обаче разшири темата и заяви, че трябва да се проведе дискусия за това как община Варна е загубила дяловете си в Окръжна болница, което дава възможност на държавата да предприема подобни действия. „Въпросът е също така ние да решим какво искаме да се случи със „Св. Анна”, добави Гуцанов.