Невероятен фокус: Община Варна се издъни с приходите, но бюджетът й набъбва с милиони

Лоши тенденции в бюджета на Варна показват изнесените данни за неговото изпълнение до края на септември тази година. Те са придружени от вариант за актуализация на финансовата програма в края на годината. От него недвусмислено става ясно едно – в общинския бюджет за 2015-а не са постъпили предвидените средства, нито като данъчни, нито като неданъчни приходи.
Тук обаче идва голямата изненада – макар община Варна да не е събрала необходимите й пари, хазната й набъбва, при това със сериозната сума от над 6,5 млн. лв. Как става този финансов фокус?
Отговорът е много прост: Благодарение на щедрите държавни средства, изсипани от централната власт във Варна в годината на изборите. Процесът изглежда най-добре проявен в отчета за капиталовите разходи. По предварителни разчети, през 2015-а община  Варна трябваше да похарчи за изграждане и поддръжка на свои обекти около 56,4 млн. лв. Според прогнозата за изпълнението на бюджета за годината, сумата се изчислява на около 69,6 млн. лв., или 13,2 млн. повече.
Естествено, няма нищо лошо след дълги години, в които Варна и варненци пълнеха централната хазна с вноски    , този път държавният „рог на изобилието“ да се изсипе отгоре й. Но това не компенсира факта, че общината не е успяла да събере приходите на местно ниво, а и няма никакъв шанс да го направи до края на годината.
Според прогнозата, през тази година данъчните приходи в бюджета на Варна трябва да са близо 74,7 млн. лв. Те обаче няма да са повече от 67,4 млн. лв., признават местните финансисти, прогнозирайки финансовия резултат в края на годината. Разликата идва от имуществените данъци (-12 млн. лв.), от данъка за придобиване на имущество (-6 млн. лв.), от туристическия  данък (-700 хил. лв.), от данък за превозните средства (-300 хил. лв.), както и от патентния данък (-40 хил. лв. ). По отношение на неданъчните приходи неизпълнението на бюджета ще е около 4,7 млн. лв., сочи прогнозата, публикувана на сайта на община Варна.
Всички тези минуси говорят най-малко за твърде тежки грешки в прогнозите за 2015 година. Едва ли обаче само завишените очаквания за приходи са проблемът. За съжаление, те показват проблеми в администрацията на кмета Иван Портних. За момента, след спечелването на нов цял мандат за управление, той и партията му ГЕРБ не дават знаци, че смятат нещо да променят в управлението на общинските финанси. Дано обаче не забравят, че следващата година избори не се очакват, така че Варна едва ли ще може да разчита на държавната щедрост в същата степен като през 2015-а.