На 9 септември: Социалисти от цяла Варненска област се събраха пред Пантеона

Представители на БСП и на други леви политически сили от целия регион се събраха пред паметника на антифашистите в Морската градина във Варна, за да честват 9 септември. За тях историческата дата, от която са изминали 73 години, си остава празник.

Ако на 9 септември 1944 година е извършен преврат, както го наричат мнозина днес, как да си обясним радостното настроение на хората и начина, по който се посрещнати партизаните и Съветската армия от българския народ, този риторичен въпрос народният представител от коалиция „БСП за България“ Александър Паунов. Председателят на Комунистическата партия на България беше сред гостите на честването. „Днес се питаме кога ще се доближим поне малко до онзи рейтинг, който имаше страната ви по време на „презрения“ комунизъм“, каза още Паунов.

Лидерът на градската организация на БСП във Варна Борислав Гуцанов пък подчерта, че 9 септември изтрива петното от съюза на държавата ни с хитлеристка Германия, а включването ни във войната срещу фашизма е причината България да запази териториалната си цялост. Той също така добави, че се радва от новата тенденция за сплотяване на социалистите във Варна и региона. „Ние сме готови да бъдем единни в името на просперитета на България!“, заяви Гуцанов. Той с вълнение сподели впечатленията се от среща с членове и симпатизанти на партията в Аксаково, където присъстващите са били на възраст от 7 до над 90 години.

Според Борислав Гуцанов актуалните задачи, които стоят пред БСП, са три – възстановяване на икономиката, подобряване на образованието и непримирима борба с корупцията. Ако ги изпълнят, социалистите ще могат да се преборят с отчайващата бедност, в която в момента живеят около 2 млн. българи. По време на честването пред Пантеона събралите се почетоха с минута мълчание и падане на колене паметта на загиналите антифашисти. Програмата включваше и песни, изпълнени от млади талантливи певци.