На 80 години: Д-р Васил Куртев обиколи сам света с яхта и се завърна във Варна

 

80-годишният ветроходец от Каварна д-р Васил Куртев приключи триумфално соловата си околосветска обиколка и акостира на Морска гара във Варна. Той е четвъртият и най-възрастният български мореплавател, извършил подобно плаване. Д-р Куртев беше посрещнат от близки, приятели и колеги ветроходци под звуците на Представителния оркестър на Военноморските сили. Той прекара над година и половина в океана, преследвайки мечтата си.


До последно той се бореше със стихиите, като акостирането му във Варна се забави с няколко часа заради липсата на вятър и гориво за яхтата му „Одесос”. Минути преди да пристане на родния бряг, откъдето започна пътешествието му, той беше посрещнат в морето от най-младите ветроходци на Варна, състезатели в детския клас „Оптимист”.
Д-р Куртев до момента е носител три пъти на най-високото ветроходно отличие на България – наградата „Кор Кароли”, и има няколко забележителни плавания в кариерата си на мореплавател. Той посрещна 80-ия си рожден ден, прекосявайки Индийския океан. „Имах мечта и я изпълних! Аз съм щастлив човек!“, бяха първите думи на д-р Куртев.