На 8 март: Щабът на ВМС показа огромно уважение към дамите

Страхотно уважение към дамите показаха в Щаба на Военноморските сили във Варна за 8 март. Командирът на ВМС контраадмирал Митко Петев по традиция организира специално тържество, на което зарадва нежната част от служителите с подаръци. Отделно имаше и коктейлна част, съпътстваща събитието. Петев се обърна към тях с думите, че понякога жените са дори по-силни от мъжете, които често ги чувстват като опора.

„В командването на флота 82 процента от служителите са жени. Затова моята благодарност към тях е, че делят с нас не само трудностите на напрегнатото ежедневие, ами внасят необходимата красота в него. Факт е, че когато в един екип има военнослужещ или цивилен служител жена, това действа изключително дисциплиниращо и кара хората да покажат от себе си най-доброто. Не можеш да бъдеш разпилян, не можеш да бъдеш нехаен, когато виждаш, че човекът до теб от красивия пол се старае повече от теб. Така че благодарим за техния принос делникът ни да бъде осмислен, да бъде красив, да бъде ползотворен и щастлив. 580 са служещите дами при нас. 12 процента от всички офицери са жени. Интересното е, че изключително динамично се развива този профил. Преди 10 години нямаше или бяха изключение офицерите жени, които сега са нараснали на 12 процента. И при завършващите процентът нараства – вече е около 30.

Вече е нормално приемането на жените в армията като равностойни, като хора, които могат да бъдат използвани според техните таланти и качества и това е въпрос на национална сигурност. Убеден съм, че ще има един ден и жена адмирал“, каза Петев.