На 17 септември: Мотористите във Варна почетоха паметта на загиналите си събратя

Недко Петров

Миналата седмица във Варна ще се запомни от всички мотоциклетисти с поредната смърт на техен събрат на пътя. В сряда около 20:30 часа, на кръстовището на ул. „Васил Друмев“ и бул. „Княз Борис I“, водачът на лек автомобил “Фолксваген” не изчака на стопа и се сблъсква с мотоциклет „Хонда”. Вследствие на инцидента мотористът Светослав Славов е настанен за лечение в МБАЛ „Св. Анна” с множество фрактури и сериозна опасност за живота. Съпричастни с тежкото му състояние мотоциклетисти от страната започнаха капания за даряване на кръв, но дори и тяхната готовност да помогнат, както и усилията на лекарите не са могли да го спасят. Тъжната вест за смъртта на Светльо дойде дни преди датата 17 септември, която се отбелязва като Ден в памет на загиналите мотористи и в подкрепа на пострадалите мотоциклетисти.
Моторист от клуб „Вокил“ разкри пред наш репортер коя е причината за тежките катастрофи с мотори по пътищата у нас, които често вземат жертви. „Ние също имаме вина, когато караме с висока скорост, но голямата вина е на шофьорите на коли и камиони. Те изобщо не ни забелязват на пътя, както нас, така и велосипедистите. Особено възрастните водачи, които гледат само коли – дали са около тях, пред тях или срещу тях. Ако шофьорите на леки и тежки превозни средства променят отношението си към нас, инцидентите на пътя с мотори ще намалеят драстично”, заяви мотористът от „Нощни вълци”.

 
Той разкри, че е познавал лично Светльо, загинал преди няколко дни във Варна.
„Беше малко над 30 години, много хубаво момче. Доколкото зная, нямаше жена и деца, но от това мъката на неговите близки и родители не става по-малка. Случилото се с него е много неприятно и непоправимо, и за съжаление потвърждава казаното по-горе от мен, тъй като виновник за катастрофата е възрастен водач на „Фолксваген“. Само през тази година 7 мои приятели мотористи намериха смъртта си на пътя във Варна”, допълни мъжът.
В неделя мотористи от „Велика България”, „Дивите деца”, други варненски клубове и от Провадия се събраха в клуб „Усмивка” на Цирковата площадка, за да отбележат Международния ден на загиналите мотористи на пътя и почетат паметта им.
В това преди всичко тъжно възпоменание се включи и отец Димитър от Варненската и Великопреславска митрополия.
„За мен лично, а и за много други най-големият съветник е страхът. Когато се кача на мотора си, за да карам за удоволствие по магистралата, видя ли, че съм вдигнал 140 км в час, отпускам газта. При много мои колеги обаче адреналинът е висок и когато се поддадат на емоциите, забравят за страха и стават бели. Всичко е въпрос на самосъзнание, самоконтрол и лична отговорност”, каза отец Димитър.
Запитан на какво се дължат инцидентите с мотористи, 59-годишният мъж е лаконичен: „Много често шофьор на кола при спиране на „Стоп“ вижда на огледалото моторист над 200 метра зад него. Казва си: „Той е много зад мен, ще мина.” Но в случая не се съобразява, че мотористът кара с 200 км в час и след секунди той вече е върху автомобила му.”
Отец Димитър разкри още, че кара мотор от 15 години и досега е сменил четири. В момента се вози на мотор за шосе, който е нещо средно между пистов и туристически.
„Да чукна дърво, досега не съм участвал в инциденти на пътя. Падал съм четири пъти от мотор, но съм са разминавал само с охлузвания. Никога не карам, ако съм употребил алкохол”, каза още отец Димитър.
Той отслужи заукопойна молитва в памет на всички загинали мотористи на пътя по света в клуб „Усмивка” на Цирковата площадка във Варна. На събитието се събраха около 100 мотористи, за да почетат паметта на загиналите си събратя.