На Шерба: БСП поиска оставката на кабинета „Борисов“

Стотици хора се стекоха за поредна година в местността Шерба край село Гроздьово на 7 февруари, неделя, за да почетат паметта на загиналите антифашисти от чета „Народна дума“ и техния командир Гроздьо Желев. Специално за поклонението, организирано от областния съвет на БСП – Варна, пристигна и председателят на НС на БСП Михаил Миков. Пред барелефите глава склониха още народните представители Красимир Янков и Атанас Зафиров, лидери на политически организации, председателите на общинските съвети на БСП от цялата област, общински съветници и др. „Смятам, че точно тук е мястото, където днес ние да заявим ясно, че искаме край на това управление. Искаме не само промяна в президентството, но и нови избори.

24 - BSP3

Искаме оставка на кабинета „Борисов“ и на това срамно за България управление. Искаме друг път за развитие на България“, каза в словото си председателят на Градския съвет на БСП – Варна, и член на Националния съвет на партията Борислав Гуцанов. Той добави: „ Кой ли не се пробва през последните години да натика в ъгъла както БСП, така и подвига на тези и на много други герои. Един или двама ли бяха политици, които се опитват да подменят историята. И това не се прави случайно. Страхуват се от нас. Страхуват се от БСП, защото ние сме единствената партия, която знае и може да върне бъдещето на България. И точно сега е времето да сме заедно повече отвсякога, за да дадем отпор на това, което се случва в държавата ни.“ „Благодаря на всички вас, че всяка година сте тук, за да не изчезне споменът за тези млади герои, част от съпротивата срещу фашизма във Варненска област, част от голямата съпротива срещу фашизма в Европа.

24 - BSP2

Пожелавам на всички млади хора, които виждат, че днес са тук, да продължават да идват всяка година и да пазят спомена за тях“, заяви пред множеството хора Михаил Миков. По думите му 25 години след промените ситуацията в България не отговаря на очакванията на хората за по-справедливо общество. „България е по-малко социална, България е по-малко справедлива, България е по-малко демократична. Трябва да кажем, че е все повече и болна. Едно огромно мнозинство от хората пък виждат бъдещето на децата си в чужбина“, каза още Миков. Той припомни, че няма друга партията, която има история като тази на БСП. „Ще продължаваме да идваме тук, защото това е история и трябва да я предаваме през годините“, коментираха хора, дошли да се поклонят пред паметта на загиналите. Венци и цветя отрупаха барелефите на антифашистите. Множеството почете и с минута мълчание, това, че са приели да дадат живота и бъдещето си в името на това да има България ново бъдеще.