На турнира в Княжевац, Сърбия: Варненските състезатели по джу-джицу приключиха годината с куп медали

Мила Савова се класира първа и в седмото си състезание

BRUNO BASTOS ASSOCIATION –VARNA е втори в отборното

Варненските състезатели по джу-джицу приключиха годината със силно представяне и куп медали на традиционния международен турнир в Княжевац – Сърбия. В проявата освен домакините участват и клубове от Македония, Румъния, Гърция и България.
Варненските бойци в този стил излъчиха състезатели и в трите дивизии – бели колани, сини колани и елитна дивизия, които бяха предварително обявени за участие. При белите колани в кат. –60 кг, Мила Савова завоюва седмия си златен медал от седем състезания през 2016 г. Това дава много сериозна заявка за следващата 2017 г. за поддържане на същото темпо и като цяло за едно правилно състезателно развитие в тази дисциплина.

29-02
След златния си дебют две седмици по-рано Марио Братанов завоюва сребърен медал в категория до 100,5 кг след оспорвано съдийско решение на финала. В дивизията сини колани – състезателят в категория до 70 кг Ивайло Манолов, загуби в предварителните кръгове и не можа да се върне с медал, но опитът в международни състезания винаги е много ценен и в клуба се надяват следващата година да му донесе още повече успехи.

29-03
В елитната дивизия се състезаваха представители от три различни технически нива – лилав, кафяв и черен колан. Двама от тримата варненци – Радослав Букоров – до 82,3 кг. и Добромир Христов – до 100,5 кг, изиграха оспорвани финални срещи, но останаха със сребърни медали. Най- тежкият състезател на тима Александър Александров беше сам в плюсовата категория и му остана възможността да се състезава в отворената категория. В нея участваха и другите двама представители на клуба и там всъщност се постигна пълен успех – до полуфиналните срещи и тримата стигнаха безапелационно, като отказаха противниците си с ключови или задушаващи техники – далеч преди изтичането на редовното време. След което първото, второто и третото място беше джентълменски разпределено между състезателите – златен медал за Радослав, сребърен за Добромир и бронзов за Сашо. Общият брой завоювани медали изведе отбора на BRUNO BASTOS ASSOCIATION -VARNA на второ място в отборното класиране на турнира. Това е поредния комплимент и към състезаващите се треньори Радослав Букоров и Александър Александров, които персонално отговарят за развитието на бразилско джу-джицу в Централен полицейски карате джу-джицу клуб – Варна.
„В клуба имаме една практика – на големи турнири, ако двама състезатели в категория достигнат финал, не се състезават, а хвърлят жребий кой ще бъде първи и кой втори. Радвам се че за изминалата година мои ученици са ползвали тази практика няколко пъти, но никога не се е стигало до хвърляне на монета, а се е оценяло по между им кой повече е заслужил първото място и другия го отстъпва. Това е сред най-силно изразеното спортменско поведение, което аз познавам! За мен е привилегия да ръководя тези млади хора, по пътя им в бойните изкуства!”, заяви за „Народно дело Седмицата” главният инструктор на Централен полицейски карате джу-джицу клуб – Варна, и представител на BRUNO BASTOS ASSOCIATION –VARNA сенсей Станислав Карастоянов.

Богдан Шумаров ще се бие за евротитла в К-1 при професионалистите

29-04
Европейският шампион в К-1 от Словения 2016 Богдан Шумаров ще се бие за пояса на WAKO Pro и европейската титла при професионалистите в категория до 71.800 кг.
Галата ще се състои в култовото Casino Estoril в Лисабон, а противник на състезателят на „Боил” ще е Жил Силва. 30-годишният португалец е възпитаник на Superstar Gym Lisbon и е със завиден опит в професионалните двубои.
За Богдан Шумаров това ще бъде първа изява при професионалистите на WAKO Pro и първи мач в 5 рунда от 3 мин. След като на 25 ноември тази година в Москва Владимир Вълев спечели световната титла за професионалисти в кат. до 71,800 кг, Богдан ще има уникалната възможност да спечели и европейската титла при професионалистите в същата категория.
Отправеното предложение към Шумаров е пета покана за участие на българи в професионални срещи по кикбокс за последните 12 месеца, което е категоричен знак за пробив на българските бойци в професионалното направление в международен мащаб и голямо признание за дейността на Българска конфедерация по кикбокс и муайтай.
„Тепърва ще изучаваме съперника. Знаем, че е с по-голям международен опит от Богдан и залага на твърд и безкомпромисен стил. Ще подготвим Богдан добре за боя и ако разкрие огромния си потенциал, както на европейското, ще съм спокоен. Без значение че всички в залата ще подкрепят своя сънародник”, каза за „Народно дело Седмицата” личният треньор на Шумаров в „Боил” Красимир Кирилов.