На София филм фест във Варна: Филми с награди от Кан и Берлинале идват във ФКЦ

От 16 до 23 март в залите на Фестивален и конгресен център ще се проведе деветото издание на София филм фест във Варна. В рамките на десет дни фестивалът ще предложи на своите верни фенове 18 от най-новите световно признати ленти на голям екран.
Откриването ще се състои на 16 март от 19 часа с първия филм, предвиден в програмата – големият победител от 30-ите Европейски филмови награди и носител на Златна палма от Кан – „Квадратът“ на Рубен Йостлунд. По традиция прожекцията ще бъде последвана с парти във фоайето с музика на живо.


Варненската публика ще има шанса да се наслади на хитови заглавия, постигнали невероятен успех на едни от най-престижните кинофестивали в света. В селекцията на София филм фест във Варна 2018 присъстват ленти като: „Проектът Флорида“ с участието на удостоения с наградата Златна мечка на Берлинале за цялостен принос в киното – Уилям Дефо, както и филма – носител на наградата на журито от фестивала в Кан – „Нелюбов“ на Андрей Звягинцев.
Сред избраните филми заслужено намират мястото си и страстната история „Песента на скорпионите“, фантастичният „Луната на Юпитер“, както и българският „8’19“ от талантливите режисьори Кристина Грозева, Петър Вълчанов, Любомир Младенов, Надежда Косева, и номинираният за Оскар Теодор Ушев, състоящ се от 6 новели по разкази на Георги Господинов, реализирани от 6 различни екипа.
Варненската следа ще бъде оставена от документалния филм на Павлина Иванова – “Синко мой”, посветен на емблематичния за града ни музикант Миро Морски. „Синко мой“ е история за неспокойния син, отдадения музикант и помъдрелия баща, които живеят под една шапка. Тазгодишното издание на София филм фест във Варна впечатлява с разнообразна селекция, обединяваща признати заглавия с различен поглед върху вечни проблеми.