На регатата „Тол шипс“ в Балтика: Практиканти от 10 страни ще стажуват на „Роял Хелена“

Духова музика, роднини и ентусиасти изпратиха учебния ветроход „Роял Хелена“ на 5-месечно плаване в Европа. Контраадмирал Митко Петев, главнокомандващ ВМС и духовата музика на военно-морските сили, бяха на кея на Морска гара, за да отдадат почит към екипажа на баркентината.


Екипажът ще участва в най-голямото събитие на летния сезон – Балтийската Тол Шипс Регата, а също в празника на пристанище Хамбург, регати и морски паради в Холандия, Великобритания, Франция. По време на плаването на борда морски опит ще трупат двама практиканти от Техническия университет, а също и стажанти от 10 държави. „До септември ветроходът “Роял Хелена“ ще има богата програма. Отплаваме по покана на организации и общини от Европейския съюз. Едно от най-очакваните събития е посещението на града-побратим на Варна – Рощок, Германия, където са подготвили за нас поредица от представителни събития“, казва Пламен Свещаров, изпълнителен директор на „Топ Сейл“ – фирмата – собственик на учебния ветроход.
На изпращането дойдоха капитан Стоян Ангелов – дългогодишен капитан на ветрохода „Калиакра“, и Христан Димитров – капитанът, с когото „Роял Хелена“ спечели 5 награди на Черноморската Тол Шипс регата през 2014 година.