На първенството на планетата по муайтай в Тайланд: Димитър Илиев срази крив бразилец и покори световния връх за трети път

 Доиграл свиреп мач със счупена ръка срещу французин в Латвия

Състезателят на Аргус Димитър Илиев стана за трети път световен шампион по муай тай на първенството на планетата в Тайланд и се превърна във втория най-успешен варненец по отличия от първенства на планетата. Пред него е само Милен Маринов с четири златни медала.
35-годишният Димитър покори световния връх в Бангкок за втори път след 2013 година, а за първи път триумфира в Бургас през 2008-а.

2804
За „Народно дело Седмицата“ Димитър разкри, че повече няма да участва на световни и европейски първенства. Шампионът ще се концентрира върху тренировките с подрастващи, мъже и жени в своя клуб, а изявите му на ринга занапред ще са единствено на гала вечери.
За последното си престижно злато Илиев взе трите си решаващи мача по точки. На ¼-финала в категория до 81 кг варненецът срещна корав португалец, който е двукратен световен шампион. „Беше играл три пъти с българи и имаше две победи. Губил е само веднъж от бургазлия. С моя треньор Николай Скипарнов го разучихме в детайли и избрахме правилната тактика, която ми помогна да спечеля“, заяви за „Народно дело Седмицата“  Димитър.
На 1/2-финала той се справи и с бразилец. „Доста трудно беше, тъй като бе крив и неудобен. Когато слязох от ринга, си казах: „Ама този колко крив бе само, въпреки че моята игра е много, много по-крива“, разкри Илиев.

2803
На финала нашенецът се справи и с руснак, който в предната среща отказва узбекистанец с поразяващ лоукик в крака.
„Руснакът бе нисък, здрав и опитен, но и в трите рунда съдиите дадоха предимство за мен“, допълни Илиев.

2802
Последният е щастлив също, че през 2015 година най-после е успял да стане и европейски шампион. Преди това е печелил сребро и бронз от първенства на Стария континент.
„Най-голямата ми драма на европейско бе през 2010-а, когато срещнах французин в Латвия на 1/2-финала. Нанесе ми удар, след който ми счупи лявата ръка. Тя направо увисна и се наложи в последната минута да я подпирам с дясната и да го ритам. Мачът бе на кантар. Когато го обявиха за победител, той вдигна двете си ръце, за да ме поздрави, а аз го поздравих само с дясната ръка и цветът на лицето му се смени три пъти“, връща се назад във времето Митко.
Боецът е ставал също балкански шампион, има и над 10 държавни титли, но най-ценни са му трите колана от мачове за световни титли за професионалисти в WКN.
“Първата световна титла бе вакантна и за нея се бихме с румънец в казино на Златните. Съперникът бе сочен за фаворит, но сметките му излязоха без кръчмар и го победих. След това защитих пояса срещу сърбин и  именит турчин, преди да го сдам на поляк. Двубоят бе в Полша и реферите удариха рамо на моя противник. Счупих му ръката и след срещата отиде в болница“, спомня си варненецът,
Иначе Димитър Илиев започва с тайландския бокс, когато е на 20 години. „Приятел ме заведе в залата, защото исках да тренирам този спорт. После той се отказа заради травма, а аз останах“, разкри Илиев. В залата Митко се запознава и със своята бъдеща съпруга Мариета, на която е треньор и до ден днешен. Преди малко повече от два месеца двамата станаха родители за първи път. Мариета дари любимия си с прекрасна щерка, която нарекоха Изабела.