На посещение във Варна: Валери Симеонов: Не може прошляци да ядат дюнери пред ресторанти за милиони

 

Българските ресторанти са едни от най-добрите в Европа и като качество, и като количество на храната, а също и като обслужване. Това заяви пред журналисти във Варна вицепремиерът Валери Симеонов. Той се позова на собствените си впечатления от Холандия, където храната се сервирала „на една маса, която е колкото автомобилна джанта, а сме седнали 8 човека“, от „някакви суринамки с окапани фланелки“. Симеонов подчерта, че е приел като лична кауза България да не се състезава „в надбягване по ниски цени“ в туризма, а да вдигне нивото на предлаганите услуги.
По тази причина Симеонов подкрепя твърдо промените в закона за Черноморското крайбрежие, които ще ограничат временните търговски обекти. „Не може пред един ресторант, в който са вложени милиони, да се редят разни прошляци за дюнери“, коментира вицепремиерът. Целта на законодателните промени е да се намали драстично броят на временните обекти, както и да се прецизира тяхното предназначение. Заедно с това ще се вземат мерки по плажовете да се предлагат предимно пакетирани храни.
„Не може да има чевермета и шкембе чорба на пясъка“, каза Валери Симеонов във Варна, където участва в учредяването на областен съвет по туризма. Той съобщи също, че още до края на месеца очаква правителството да разгледа и да внесе в парламента предложение за промяна на реда за контрол на шума както в курортите, така и в жилищните квартали.
Целта е контролът да се поеме изцяло от МВР, тъй като системата, по която той се упражняваше досега съвместно от няколко институции, не е ефективна. Между мерките при нарушения на нощната тишина ще са и затваряне на заведението, както и изземване на озвучителната техника.
Валери Симеонов говори във Варна и за проекта за Закон за българските ценности и уникати. Той обясни, че с него на общинско, областно и национално ниво ще се създадат регистри на оригиналните български постижения, открития и традиции в материалната и нематериалната сфера, които ще бъда защитени с патенти, за да не могат да бъдат копирани в чужбина. Като пример за такова копиране вицепремиерът посочи киселото мляко, което в чужбина се сочи като българско, но не съдържа Лактобацилус булгарикус. В Украйна пък в заведенията пишело, че салатите са с български пипер, което не било вярно.
В отговор на журналистически въпрос, Валери Симеонов коментира, че скандалът между премиера Бойко Борисов и президента Румен Радев е много негативно явление. Според вицепремиера, Радев е проявил крайна реакция, като това говори за недостатъчен политически опит, но може и да е резултат от лоши съвети от съветниците му. По отношение на Борисов, Симеонов заяви, че „и той има трески за дялане“ и че не е трябвало да атакува президента и кабинета му в телевизионно интервю. Той заяви също, че медиите са главно действащо лице за ширещия се нихилизъм в Българи. В частност, това било и причина за ниското доверие на хората в Народното събрание като институция и в депутатите.